Gorący dzień sprawia, że odstawiasz słodkie napoje, a na wodę nie masz ochoty? Zastąp je domowej roboty lemoniadą, którą przyrządzisz szybko we własnej kuchni. 5 inspirujących smaków, na 5 dni tygodnia!
Choć w większości przepisów z oryginalnej strony figuruje cukier – możesz go zamienić na miód lub ksylitol – lemoniady będą zdrowsze!
Spróbuj też wersji bez cukru – z lekką dozą kwaśności świetnie ugaszą pragnienie!
1. Lemoniadowa klasyka – lemoniada cytrynowa
Na początek przygotuj prawdziwą, domową lemoniadę.
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z cytryny
- ½ szklanki cukru (lub miodu)
- Woda
Przygotuj syrop, podgrzewając w garnuszku ½ szklanki wody z cukrem (miodem). Gdy cukier się rozpuści ostudź całość. Wyciśnij do dzbanka cytrynę, dodaj syrop oraz wodę i… gotowe! Do tak przygotowanej bazy możesz dodawać inne składniki.
2. Lemoniada pomarańczowa ze szczyptą tymianku
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z cytryny
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- ½ szklanki cukru / miodu
- Woda
- 2-3 gałązki tymianku
Tymianek dodaj do przygotowywanego syropu. Niech gałązki poleżą w wodzie przez kilka minut, by nabrała ona aromatu i smaku.
Przygotuj klasyczną lemoniadę cytrynową, dodaj do niej sok pomarańczowy oraz plastry pomarańczy. Wymieszaj i zostaw na kilka minut.
3. Lemoniada malinowa
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z cytryny
- 1 szklanka malin
- ½ szklanki cukru / miodu
- Woda
Do naczynia wrzuć umyte maliny. Rozgnieć je widelcem, po czym zalej klasyczną lemoniadą cytrynową.
Pozostaw na ok. 20 minut, by sok z malin wymieszał się z cytrynowym.
4. Lemoniada z hibiskusem
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z cytryny
- 4 szklanki zaparzonej i schłodzonej herbaty z hibiskusa
- ½ szklanki cukru / miodu
- Woda
Przypomina doskonałą ice tea domowej roboty! Przygotuj klasyczną lemoniadę cytrynową. Dodaj do niej zaparzoną wcześniej (i wystudzoną!) herbatę z hibiskusa. Wymieszaj. Możesz podawać z lodem, będzie pyszna!
5. Lemoniada brzoskwiniowa
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z cytryny
- ¼ szklanki soku brzoskwiniowego
- 2 brzoskwinie pokrojone w kawałki
- 4 listki świeżej bazylii
- ½ szklanki cukru / miodu
- Woda, woda gazowana
Wymieszaj wszystkie składniki z klasyczną lemoniadą. Możesz dla odmiany dodać wody gazowanej, smak będzie jeszcze bardziej orzeźwiający!
6. Lemoniada miodowa
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z cytryny
- ½ szklanki miodu
- pieprz (zobaczysz jaki będzie ciekawy smak!)
- ½ szklanki cukru
- woda
Przygotuj syrop używając zamiast cukru miodu. Dodaj do niego pieprz – według uznania. Z tak przygotowanego syropu zrób klasyczną lemoniadę. Będzie nieziemsko smaczna, gdy podasz ją z lodem.
Źródło: