Taki piernik to świetny pomysł na wegańską przyjemność. Każdy może takim ciachem się objadać, bez względu na upodobania. Kakao ciemne i gorzka czekolada to ogromne źródło magnezu.
Składniki na piernik wegański:
- pół szklanki musu jabłkowego
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- pół szklanki 8sylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół szklanki mleka roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao ciemnego
- łyżeczka przyprawy do piernika
- tabliczka czekolady gorzkiej do polewy
Wykonanie:
- Do blendera wrzucasz po kolei wszystkie składniki (oprócz czekolady).
- Blendujesz na gładką masę.
- Przelewasz do małej keksówki i pieczesz 30-40 minut w 175 stopniach C, góra- dół.
- Czekoladę rozpuszczasz w kąpieli wodnej i oblewasz nią wystudzone ciacho.
Sprawdź inne przepisy na świąteczne słodkości i ciasteczka:
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]