Razowe muffiny podwójnie czekoladowe
Składniki:
- 220 g mąki pszennej razowej,
- 60 g otrębów żytnich,
- 50 g kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 100 g drobinek czekoladowych,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 250 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka,
- 3 duże jajka.
Mąkę i kakao przesiać do jednej miski. Dodać do tego otręby razem z sodą oczyszczoną, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce należy rozmieszać kefir, dodać jajka, olej, cukier. Następnie zawartość obydwu misek ze sobą połączyć, dokładnie mieszając ciasto, aby nie powstały żadne grudki, np. przy udziale miksera lub widelca (jeżeli ktoś nie ma urządzenia). Na samym końcu należy dodać drobinki, całość delikatnie mieszając.
Ciasto przekładać do uszykowanych wcześniej papilotek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 22 – 25 minut. Po ostudzeniu będzie można już pałaszować smakowity deser.
Razowe ciastka owsiane z suszoną śliwką
Składniki:
- 0,5 szklanki mąki pszennej razowej,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 4 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka suszonych, posiekanych śliwek,
- 1 duże jajko,
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru.
Dobry pomysł na zdrowy deser, który będzie można zabrać ze sobą na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Jajko, cukier, sól, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, olej należy wymieszać w jednej misce. Całość musi się ze sobą połączyć. Do zawartości miski należy dodać mąkę, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, suszone śliwki. Całość ponownie należy wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Dzięki temu płatki owsiane lepiej nasiąkną i nie będą tak twarde.
Potem pozostanie tylko uformować z nich niewielkie kulki i układać je na blaszce do pieczenia. Można robić to przy pomocy łyżki, ponieważ ciasto może się nieco lepiej. Na blaszce należy kulki nieco spłaszczyć. Blaszkę należy włożyć do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Ciasteczka piecze się przez ok. 12 minut, aż o uzyskania złocistobrązowego koloru.
Inne przepisy z mąką razową
To tylko dwa przykładowe przepisy, których przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Mąka razowa może zostać także wykorzystana do wykonania:
- dyniowego chleba na zakwasie,
- chleba razowego pszennego wieloziarnistego,
- babeczek czekoladowych z syropem kawowym,
- razowych ciastek mega czekoladowych,
- ciasteczek pełnoziarnistych z bakaliami,
- orkiszowej tarty z brzoskwinią i cynamonem.
Tych przepisów jest o wiele więcej, więc nie pozostaje nic innego, jak oddać się pracy twórczej w kuchni.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu