Pierniki w odchudzonej wersji to idealna alternatywa dla tradycyjnych, sklepowych pierników. Jeśli masz domową marmoladę to tym lepiej. Rób tak, aby zawsze było jak najmniej cukru. Przyprawy zawarte w cieście, typu kardamon czy cynamon, bardzo dobrze wpływają na przemianę materii, nasz metabolizm, przyspieszają spalanie kalorii.
Składniki:
- jajko
- pół szklanki masła klarowanego
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki maki pszennej
- pół szklanki miodu
- pół szklanki ksylitolu – pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy korzennej
- łyżeczka cynamonu
- odrobina kardamonu
- garść zmielonych goździków
- łyżki kakao ciemnego
- marmolada
- tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao)
Wykonanie:
- W rondelku podgrzewasz masło i miód.
- Do wysokiej misy wsypujesz wszystkie suche składniki – mieszasz.
- Dodajesz płynne składniki, i zaczynasz wyrabiać ciasto ręcznie.
- Rozwałkowujesz po dwa placki grubości 5mm, podsypując mąką pszenną.
- Wstawiasz piekarnik na 175 stopni C, góra – dół bez termoobiegu.
- Na każdy rozwałkowany placek, równomiernie rozkładasz marmoladę.
- Przykrywasz drugim plackiem, palcami lekko przygniatasz każde puste miejsce między marmoladą i szybkim, mocnym ruchem wykrawasz pierniki foremkami świątecznymi.
- Blaszkę wykładasz papierem do pieczenia i pieczesz przez 20-25 minut, ciągle zerkając.
- Upieczone pierniki wyciągasz i odstawiasz do ostudzenia, najlepsze są po odleżeniu całej nocy.
Następnego dnia, możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zanurzać w niej pierniki lub posmarować wierzch każdego.
Sprawdź inne przepisy na świąteczne słodkości i ciasteczka: