Dlaczego migdały powinny znaleźć miejsce w diecie osób dbających o zdrowie?
Dobroczynnie wpływają na pracę serca. Dostarczają magnez, potas, wapń, cynk, a także sporo białka. Bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Są źródłem witaminy E, witaminy w grupy B oraz kwas foliowy. Mimo wysokiej kaloryczności, migdały pomagają schudnąć.
Składniki na 10 ciastek | 1 porcja 188 kcal:
- migdały 1 szklanka
- suszone daktyle 1 szklanka
- masło migdałowe 1/2 szklanki
- kakao min. 70% lub karob 1 łyżka
- laska wanilii
- sól himalajska szczypta (lub zwykła sól)
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej wrzątkiem, poczekaj aż zmiękną.
- Migdały zmiel na mąkę.
- Do migdałów dodaj resztę składników. Wszystko ze sobą połącz.
- Formuj ciastka grubości około 1,5 cm. Wyłóż ciastka na papier do pieczenia. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Zobacz inne nasze przepisy na zdrowe desery.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]