Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Weki, marynaty, musy » Tradycyjna kapusta kiszona – sprawdzony przepis
Kapusta kiszona to rewelacyjne źródło witamin na zimowy okres.
Kapusta kiszona jest super smaczna i jest rewelacyjnym źródłem witamin.

Tradycyjna kapusta kiszona – sprawdzony przepis

Kapusta kiszona to źródło witaminy C, tak potrzebnej jesienią i zimą. Ma też wiele minerałów i jest sprawdzonym sposobem na… kaca. Warto przygotować sobie trochę ;-).

W tym wpisie znajdziesz sprawdzony, tradycyjny przepis na kapustę kiszoną. Do tego zestaw ważnych podpowiedzi, które sprawią, że kapusta wyjdzie Ci idealnie.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Oto sprawdzony przepis:

  1. Poszatkuj kapustę. Dodaj 2 dag soli kamiennej (niejodowanej) na każdy kilogram kapusty. Wymieszaj i zostaw na 15 minut aż zmięknie. Odpowiednie proporcje są bardzo ważne!
  2. Nakładaj do słoików, do wysokości ok. 3/4 słoika, bo reszta przestrzeni wypełni się sokiem z kiszonki.
  3. Mocno ubij (np. tłuczkiem lub pięścią).
  4. Na wierzch połóż liść z kapusty i możesz zamykać.
  5. Dociśnij mocno kapustę przed zamknięciem (wtedy będzie bardziej twarda).

Kapusta jest wymagająca, pamiętaj więc o kilku zasadach:

  • Najlepsza kapusta kiszona wychodzi w słoikach typu wek (z gumką) lub w kamionkowych naczyniach
  • Słoiki muszą być bardzo dokładnie umyte i wysuszone – pod gumką nie może być mokro, bo do słoika dostanie się powietrze i kapusta się zepsuje
  • Żeby kapusta była twarda należy ją dobrze docisnąć. Można to zrobić ucinając z butelki PET (np. po wodzie mineralnej) odpowiednio długi fragment, który zaklinuje się między kapustą, a wieczkiem słoika. W kamionce możesz położyć na górze talerzyk i obciążyć go pojemnikiem z wodą lub kamieniem.
  • Możesz kupić już poszatkowaną kapustę na pobliskim targu – staraj się tam robić zakupy.
  • Kapustę najlepiej kupić bezpośrednio od producenta (rolnika) – dlatego wybierz się na targ. Poproś o poszatkowanie na miejscu.
  • Do słoiczków, na zimowe przechowywanie, nie nadaje się kapusta młoda/wczesna. Szukaj kapusty zwanej zimową, czyli zebranej jesienią. Ma bardzo ubite, twarde główki.
  • Najlepszy okres na kiszenie kapusty to jesień, przełom września i października. 
  • Słoiczki przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od kaloryfera. Tempo kiszenia kapusty zależy od temperatury (im zimniej, tym dłużej się będzie kisić). Po 1-1,5 miesiąca powinna już być gotowa.
  • Pod słoik możesz podłożyć talerzyk by w razie mocnej fermentacji nie pobrudzić półki lub podłogi
Tak przygotowaną kapustę można jeść przez 6-7 miesięcy. Potem będzie robiła się coraz bardziej kwaśna.

Z kapusty przygotowanej do kiszenia można też zrobić surówkę

Do poszatkowanej i podgotowanej dodaj startą na tarce marchew średniej wielkości, średniej wielkości cebulę, łyżeczkę kminku. Wymieszaj, ubij w małych słoikach. Zostaw na 3 dni w mieszkaniu, a będziesz mieć pyszną surówkę.

Uwaga, trzeba ją szybko jeść bo nie utrzyma się za długo!

Zobacz też inne nasze przepisy na zdrowe kiszonki.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Przeczytaj też:

Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Świetne propozycje dressingów do sałatek

5 prostych dressingów do sałatek, które urozmaicą Twoje menu

Kochasz sałatki, ale nie wiesz z czym je łączyć? Gotowe sosy z torebki cię nie …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o