Kapusta kiszona to rewelacyjne źródło witamin na zimowy okres.
Kapusta kiszona jest super smaczna i jest rewelacyjnym źródłem witamin.

Tradycyjna kapusta kiszona – sprawdzony przepis

Kapusta kiszona to źródło witaminy C, tak potrzebnej jesienią i zimą. Ma też wiele minerałów i jest sprawdzonym sposobem na… kaca. Warto przygotować sobie trochę ;-).

W tym wpisie znajdziesz sprawdzony, tradycyjny przepis na kapustę kiszoną. Do tego zestaw ważnych podpowiedzi, które sprawią, że kapusta wyjdzie Ci idealnie.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Oto sprawdzony przepis:

  1. Poszatkuj kapustę. Dodaj 2 dag soli kamiennej (niejodowanej) na każdy kilogram kapusty. Wymieszaj i zostaw na 15 minut aż zmięknie. Odpowiednie proporcje są bardzo ważne!
  2. Nakładaj do słoików, do wysokości ok. 3/4 słoika, bo reszta przestrzeni wypełni się sokiem z kiszonki.
  3. Mocno ubij (np. tłuczkiem lub pięścią).
  4. Na wierzch połóż liść z kapusty i możesz zamykać.
  5. Dociśnij mocno kapustę przed zamknięciem (wtedy będzie bardziej twarda).

Kapusta jest wymagająca, pamiętaj więc o kilku zasadach:

  • Najlepsza kapusta kiszona wychodzi w słoikach typu wek (z gumką) lub w kamionkowych naczyniach
  • Słoiki muszą być bardzo dokładnie umyte i wysuszone – pod gumką nie może być mokro, bo do słoika dostanie się powietrze i kapusta się zepsuje
  • Żeby kapusta była twarda należy ją dobrze docisnąć. Można to zrobić ucinając z butelki PET (np. po wodzie mineralnej) odpowiednio długi fragment, który zaklinuje się między kapustą, a wieczkiem słoika. W kamionce możesz położyć na górze talerzyk i obciążyć go pojemnikiem z wodą lub kamieniem.
  • Możesz kupić już poszatkowaną kapustę na pobliskim targu – staraj się tam robić zakupy.
  • Kapustę najlepiej kupić bezpośrednio od producenta (rolnika) – dlatego wybierz się na targ. Poproś o poszatkowanie na miejscu.
  • Do słoiczków, na zimowe przechowywanie, nie nadaje się kapusta młoda/wczesna. Szukaj kapusty zwanej zimową, czyli zebranej jesienią. Ma bardzo ubite, twarde główki.
  • Najlepszy okres na kiszenie kapusty to jesień, przełom września i października. 
  • Słoiczki przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od kaloryfera. Tempo kiszenia kapusty zależy od temperatury (im zimniej, tym dłużej się będzie kisić). Po 1-1,5 miesiąca powinna już być gotowa.
  • Pod słoik możesz podłożyć talerzyk by w razie mocnej fermentacji nie pobrudzić półki lub podłogi
Tak przygotowaną kapustę można jeść przez 6-7 miesięcy. Potem będzie robiła się coraz bardziej kwaśna.

Z kapusty przygotowanej do kiszenia można też zrobić surówkę

Do poszatkowanej i podgotowanej dodaj startą na tarce marchew średniej wielkości, średniej wielkości cebulę, łyżeczkę kminku. Wymieszaj, ubij w małych słoikach. Zostaw na 3 dni w mieszkaniu, a będziesz mieć pyszną surówkę.

Uwaga, trzeba ją szybko jeść bo nie utrzyma się za długo!

Zobacz też inne nasze przepisy na zdrowe kiszonki.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Kiszonki są rewelacyjne dla zdrowia.

Kiszonki – moc witamin i super wpływ na Twój organizm

 Kiszenie to sposób konserwowania żywności znany już od tysięcy lat. Kiszono nie tylko warzywa i …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail