Przepis na zdrowe ciasto bananowo-kokosowe – dedykowane wszystkim, którzy przepadają za słodkościami i deserami, ale chcą też się zdrowo odżywiać.
Ciasto bananowo-kokosowe jest idealne zarówno dla sportowców, którzy szukają solidnych posiłków dostarczających energii, jak i osób, które chcą zrezygnować ze sklepowych słodkości na rzecz zdrowych deserowych zamienników.
Ciasto bananowo-kokosowe – przygotowanie krok po kroku, film:
Ciasto bananowo kokosowe – przepis:
Składniki:- 1/2 banana
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 wafel ryżowy
- 85 gramów mleczka kokosowego (część stała)
- 2o g masła orzechowego
- 1 porcja odżywki białkowej
- Garść daktyli
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- aromat funky flavos
Przygotowanie spodu w cieście bananowo-kokosowym:
- Daktyle kroimy na drobne kawałki.
- Zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
- Po kilku minutach daktyle blendujemy.
- Wafel miksujemy na pył wraz z płatkami owsianymi.
- Dodajemy zmiksowany wafel i płatki do zblendowanych daktyli, mieszamy całość z 5 gramami mleczka koksowego i aromatem.
- Całość mieszamy i rozkładamy cienko na dnie naczynia.
Przygotowanie kremu:
- Ubijamy 85 g mleczka kokosowego.
- Masło orzechowe rozpuszczamy w odrobinie wody, dodajemy odżywkę, wiórki kokosowe i całość mieszamy z mleczkiem kokosowym oraz bananem.
- Masę rozprowadzamy na spodzie daktylowym.
- Całość dekorujemy kakao.
- Gotowe!