Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Porady » 5 produktów spożywczych, które mogą Cię ochronić przed rakiem
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwór.
Produkty, które moga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

5 produktów spożywczych, które mogą Cię ochronić przed rakiem

Do swojej codziennej diety warto włączyć produkty, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Warto spożywać je regularnie!



Co zatem należy włączyć do posiłku, by zmniejszyć ryzyko zachorowania?

1. Kurkuma

Zawiera kurkuminę, która wykazuje silne działanie antyrakowe. By kurkumina z kurkumy wchłaniała się lepiej – połącz ją z czarnym pieprzem (na przykład jako samodzielną mieszankę przypraw).

Dawka zalecana to 1 łyżka stołowa zawierająca 15 gramów kurkumy.

2. Herbata zielona lub herbata biała

Oprócz działania zmniejszającego ryzyko zachorowania na raka, zawierają związki przeciwzapalne. Herbatę zaparzaj  około 5 minut. Woda nie powinna być wrząca, idealnie jeżeli będzie miała ok 80 stopni Celsjusza.

3. Czerwone wino (w małych ilościach)

Nie bez powodu mieszkańcy południowej Europy żyją dłużej. Może Cię to zdziwi, ale sam alkohol (w bardzo małych ilościach) może zmniejszyć ryzyko zachowania na raka.

Czerwone wino wzmacnia jego działanie, do tego zawiera związki, które mogą wpływać na przedłużenie życia oraz działają przeciwnowotworowo. Pij nie więcej niż 150 mililitrów na dobę. Większe dawki mogą działać niekorzystnie.

4. Brokuły

Zawierają kilka związków o działaniu przecinowotworowym. Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego powinny wybierać kiełki brokułów.

Zobacz przepisy na sałatki z brokułem.

5. Imbir

Wystarczy spożywać 2 do 4 gram imbiru na dobę, by „uwolnić” jego działanie hemoprewencyjne: zmniejsza ryzyko raka prostaty, piersi i jelita grubego. Imbir jest również doskonałym „naturalnym” lekiem o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym.

Tutaj znajdziesz ciekawe i zdrowe przepisy z imbirem.

Ważne!

Pamiętaj jednakże, że te należy traktować te produkty wyłącznie profilaktycznie – jako środki, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania, a nie są lekiem na raka.

Więc jeżeli ktoś jest chory – nie możesz ich traktować jako lekarstwa, a wyłącznie wspomagający suplement diety.

Musisz również pamiętać, że ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania, ale nie ma gwarancji, że mu zapobiegnie.

Artykuł powstał na podstawie filmu zamieszczonego w kanale YouTube Pod Mikroskopem. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o produktach zmniejszających ryzyko zachorowania na raka, obejrzyj cały materiał:

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Agrest indyjski to suplement diety który wspomaga proces odchudzania i dostaniesz go w każdym sklepie.

Agrest indyjski kontra odchudzanie – jak to działa?

Czy wiesz, że szerokie grono Polaków boryka się z nadwagą lub otyłością? To przypadłości uwarunkowane …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o