Kimczi to tradycyjna koreańska potrawa, składająca się głównie z kiszonej kapusty pekińskiej oraz innych warzyw. Jeżeli lubisz kwaśny smak potraw (ogórki kiszone lub kapustę kiszoną) – musisz spróbować tej potrawy!
Kimczi – składniki:
- średnia kapusta pekińska
- 2 łyżki soli
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki pasty chili np. harissy czy gochujang (jesli lubisz mniej ostre to 2)
- duży słoik z przykrywką – umyty i wyparzony wrzątkiem
Jak przygotować kimczi?
- Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do dużej miski i posolić.
- Odstawić na godzinę, żeby puściła sok.
- Potem przykryć talerzem i przycisnąć talerz czymś ciężkim np. słoikiem z ogórkami.
- Odstawić na noc do lodówki.
- Nie wylewać soku puszczanego przez kapustę.
- Następnego dnia cebulę i czosnek rozetrzeć na pastę w blenderze albo przepuścić przez praskę do czosnku.
- Wymieszać z sosem sojowym i pastą chili.
- Kapustę mieszamy z pikantną pastą i przekładamy do dużego słoika.
- Można dodać jeszcze odrobinę wody, tak żeby warzywa były całkowicie zanurzone.
Autorska przepisu: Kamila Tokarska
Przepis pochodzi z bloga UgotowanePozamiatane.pl
To blog kulinarny o pięknie i obfitości życia, pisany przez Kamilę Tokarską.
Blog powstał ponieważ jego autorka lubi czytać książki kulinarne, chodzić na warsztaty gotowania czy wydarzenia kulinarne i chętnie dzieli się przepisami.
Przepisy i książki są przecież po to, żeby się nimi dzielić!
Jej przepisy można też śledzić na Facebooku i Instagramie.
http://ugotowanepozamiatane.
https://www.facebook.com/
https://www.instagram.com/