Prosty i łatwy przepis na zupę szpinakową. Bardzo zdrowa, smaczna – bez niepotrzebnych dodatków takich jak kostki rosołowe. Ten przepis to samo zdrowie!
Nie trzeba jej gotować na mięsie – jest idealna dla wegetarian. Nie trzeba również dodawać śmietany – więc może być doskonała dla osób dbających o linię.
Składniki:
- Szpinak zielony (paczka) lub świeży – ok 200 g.
- 1,5 l wody
- 3 ziemniaki drobno pokrojone
- oliwa z oliwek
- odrobina pietruszki
- kilka listków świeżego lubczyku
- mały jogurt naturalny
- sól
- pieprz
- pół łyżki mąki pszennej
Zupa szpinakowa – sposób przygotowania.
- Szpinak drobno pokroić (mrożony jest jest już pokrojony).
- Ziemniaki ugotować, aż ziemniaki będą miękkie
- Dodać szpinak.
- Zagotować.
- Liście pietruszki i lubczyk drobno posiekać i wsypać do zupy.
- Zagęścić jogurtem.
- Dodać oliwę z oliwek.
Jeżeli wolimy szpinakową „bardziej konkretną” można ugotować ją na wywarze z rosołu z kury.
Do jogurtu można dać pół łyżki mąki pszennej – zupa będzie bardziej zawiesista.