Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przyprawy » Pieprz czarny – przyprawa, która pomaga leczyć
Wszystko co musisz wiedzieć o pieprzu.
Pieprz - pomaga czy szkodzi?

Pieprz czarny – przyprawa, która pomaga leczyć

Pieprz występuje w wielu odmianach i gatunkach. Najbardziej popularne gatunki pieprzu to: Długi, Czarny, Lekarski, Gwinejski, Kubeby i Wąskolistny; różnica w właściwościach jest nieznaczna. Gatunki te, wykazują odrębność tylko pod względem smakowym, jedne są mniej, inne bardziej ostre.

Pieprz czarny – najpopularniejszy w Polsce

Jest to najbardziej rozpowszechniona odmiana tej przyprawy. Cechuje się wyrazistym, stosunkowo ostrym smakiem.

W naturze występuje, jako tropikalna liana, pochodzi najprawdopodobniej z Indii, przyprawę wytwarza się z owoców. Ostrzejsza odmiana powstaje, gdy ususzymy nie do końca dojrzałe owoce, wtedy otrzymujemy właściwy pieprz czarny, lecz gdy ususzymy dojrzałe, czerwone owoce, otrzymamy łagodniejszy pieprz biały.

Pieprz czarny możemy kupić pod dwoma postaciami. Co lepsze? Zobaczcie sami.

Postać pieprzu Zalety Wady
Mielony
  • Łatwy w stosowaniu, „na co dzień”
  • Drobno zmielony, nie opada na dno (np. talerza zupy)
  • Szybko wietrzeje (po ok. 3 miesiącach po otwarciu traci wszystkie swoje właściwości)
  • Stosunkowo mało intensywny smak
  • Trzeba go dodawać bardzo duże ilości by osiągnąć ten sam efekt, co przy pieprzu ziarnistym
Ziarnisty
  • Dłużej zachowuje świeżość
  • Praktycznie nie podlega wietrzeniu
  • Do przygotowywanych potraw można go dodawać w formie ziaren (można je potem wyłowić by nie pływały z zupie)
  • Świeżo zmielony pieprz ziarnisty, daje bardziej intensywny smak i zapach niż kupiony pieprz mielony
  • Wymaga stosowania ziaren lub kupienia młynka i mielenia na bieżąco
  • Jest droższy od jego odpowiednika uprzednio zmielonego

Właściwości kulinarne pieprzu

Pieprz czarny ze względu na zawartą w nim Piperynę jest pikantny, a w połączeniu z innymi olejkami eterycznymi otrzymujemy charakterystyczny smak i zapach.

Warto wiedzieć, ze pieprz można dodać nie tylko do mięs lub warzyw. Możemy go używać jako świetny podkreślacz smaku w zupach i chłodnikach, a nawet w czekoladzie. Odrobina pieprzu dodana do gorącej czekolady doda jej właściwości rozgrzewających i umocni smak czekolady.

Właściwości lecznicze pieprzu czarnego

Warto wiedzieć, ze spożywanie pieprzu ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Według badań naukowych korzystnie wpływa między innymi na żołądek, pobudzając go do trawienia. Pomaga również np. leczyć choroby skóry, takie jak np. bielica. Dzięki właściwością antybakteryjnym wspomoże również nasz organizm w walce z przeziębieniem i kaszlem.

Jako że pieprz jest przeciwutleniaczem pomaga zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, a tym samym może przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowania na raka.

Co ciekawe, według naukowców, pieprz może przyśpieszać przemianę materii i podziały komórek tłuszczu, co przekłada się na szybszą utratę zbędnych kilogramów.

Przeciwwskazania

Osoby po operacjach jamy brzusznej (głównie chodzi o układ pokarmowy i trawienny) powinny unikać używania pieprzu lub skonsultować się z lekarzem, gdyż pieprz drażni np. śluzówkę jelita. Niezalecane jest również spożywanie tej przyprawy przez osoby z wrzodami żołądka.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Świetne propozycje dressingów do sałatek

5 prostych dressingów do sałatek, które urozmaicą Twoje menu

Kochasz sałatki, ale nie wiesz z czym je łączyć? Gotowe sosy z torebki cię nie …

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Monika Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Monika
Gość
Monika

Używam dużo pieprzu zarówno sypkiego mielonego jak i ziarnistego. Wszystko zależy od tego do jakich potraw. Do niektórych lepiej dać trochę świeżo zmielonego, który jest lżejszy w smaku i wtedy chętnie wybieram mielony pieprz czarny z Wietnamu. Jeśli potrzebuję do większej ilości potrawy jak np do bigosu czy bitek to wtedy biore go w wersji zarnistej.