Przedstawiamy dwa sposoby przygotowania buraka. Mało kto wie, ale buraki mają właściwości lecznicze! Wpływają one na naszą odporność, proces odchudzania, a także spowalnia wchłanianie się tlenu, a co za tym idzie wolniej się męczymy. To również doskonałe źródło energii i wielu witamin takich jak A B czy C. Buraki zawierają dużo żelaza oraz magnezu, więc są wręcz stworzone dla naszego organizmu.
1. Buraczki z chrzanem
Składniki:
- 2 lub 3 ugotowane buraki ( na parze ) lub upieczone w piekarniku
- chrzan
- 1 łyżeczka kminku całego
- pieprz, sól
- odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać ze skórki, zetrzeć drobnej tarce.
- Do buraków dodać chrzan, kminek ,pieprz, sok z cytryny, posolić. Wymieszać.
Porada: można przygotować większą ilość dać do słoika i przechowywać kilka dni w lodówce- świetnie smakuje jako dodatek do gotowanych warzyw.
2. Buraki kiszone w zaprawie cytrynowej
Składniki:
- kilka ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku buraków
- liść laurowy
- cebula lub kilka cebul szalotek
- ziele angielskie
- cały pieprz
- sok z cytryny
- gorczyca
- kminek
- kilka ząbków czosnku
- estragon
- sól
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę, dodać przyprawy i chwilę pogotować. Zostawić do wystygnięcia.
- Doprawić sokiem z cytryny – powinno być dosyć kwaśne. Dosolić.
- Buraki obrać ze skóry, pokroić w plastry.
- Układać warstwami w szklanym pojemniku, zalać przygotowaną zalewą i odstawić na lodówki.
- Jest dobre już po kilku godzinach, ale w lodówce może być nawet przez kilka dni.