Warzywa są skarbnicą witamin
Przepisy na surówkę z cukinii, brukselki i papryki.

3 pomysły na zaskakujące warzywa – cukinia, kabaczek, brukselka i papryka

Przedstawiamy kolejną porcję przepisów. Tym razem sięgamy po cukinię, brukselki i papryki. Jak wiadomo te warzywa są skarbnicą witamin dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego łagodząc objawy stresu. Ponadto zapobiegają gwałtownemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi, a więc są idealnym wyjściem dla cukrzyków. Co więcej zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie co przekłada się na szybką utratę wagi

1. Cukinia (kabaczek) i bakłażan grillowane

Składniki:

  • cukinia lub kabaczek
  • bakłażan
  • zioła prowansalskie lub tymianek, oregano, bazylia
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • suszona ostra papryka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię (kabaczek) i bakłażana pokroić w plastry około 1 cm.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub ceramicznej.
  3. Przygotować  sos: zgnieść ząbki czosnku, dodać sok z cytryny, zioła, odrobiną soli i odrobina wody. Dokładnie wymieszać.
  4. Usmażone warzywa polać sosem.

Porada 1:

niektóre gatunki bakłażana mają goryczkę. Aby się jej pozbyć, trzeba bakłażan pokroić posypać solą i zostawić ,aż puści sok. Później opłukać i osuszyć i dopiero smażyć.

Porada2:

świetnie smakują cukinia i bakłażan, jeśli po zalaniu sosem zostawimy je na co najmniej kilka godzin w lodówce, żeby przegryzły się z sosem.

 

2. Brukselka w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 0,5 kg brukselki
  • 02 pomidory świeże lub pomidory w puszce
  • cebula duża lub 2 małe
  • listek laurowy
  • rozmaryn suszony- odrobina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę umyć i ugotować ( na parze lub w niewielkiej ilości wody) na półtwardo .Odcedzić. Pomidory zblanszować, obrać ze skóry, pokroić w kostkę ( z puszki pokroić w kostkę).
  2. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na patelni(ceramicznej, teflonowej lub grillowej).
  3. Do cebuli dodać posiekane pomidory, rozmaryn, listek laurowy i dusić kilka minut.
  4. Chwilę poddusić i dołożyć brukselkę i gotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu.
  5. Doprawić solą i pieprzem.

Porada: gotując brukselkę można dodać odrobinę cynamonu dla złagodzenia smaku.

 

3. Czerwona papryka nadziewana i zapiekana

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • farsz : marchew, seler, pietruszka, por, cebula
  • przecier pomidorowy – opcjonalnie
  • bazylia, natka pietruszki, sól ,pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie.
  2. Przygotować farsz: warzywa ugotować na parze. Zmielić i przyprawić.
  3. Napełnić papryki przygotowanym farszem.
  4. Papryki zalać niewielką ilością wody z przecierem pomidorowym i udusić na wolnym ogniu ( lub włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i zapiec w piekarniku).

 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Świetne propozycje dressingów do sałatek

5 prostych dressingów do sałatek, które urozmaicą Twoje menu

Kochasz sałatki, ale nie wiesz z czym je łączyć? Gotowe sosy z torebki cię nie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail