Przedstawiamy kolejną porcję przepisów. Tym razem sięgamy po cukinię, brukselki i papryki. Jak wiadomo te warzywa są skarbnicą witamin dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego łagodząc objawy stresu. Ponadto zapobiegają gwałtownemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi, a więc są idealnym wyjściem dla cukrzyków. Co więcej zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie co przekłada się na szybką utratę wagi
1. Cukinia (kabaczek) i bakłażan grillowane
Składniki:
- cukinia lub kabaczek
- bakłażan
- zioła prowansalskie lub tymianek, oregano, bazylia
- sok z cytryny
- czosnek
- suszona ostra papryka
- sól
Sposób przygotowania:
- Cukinię (kabaczek) i bakłażana pokroić w plastry około 1 cm.
- Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub ceramicznej.
- Przygotować sos: zgnieść ząbki czosnku, dodać sok z cytryny, zioła, odrobiną soli i odrobina wody. Dokładnie wymieszać.
- Usmażone warzywa polać sosem.
Porada 1:
niektóre gatunki bakłażana mają goryczkę. Aby się jej pozbyć, trzeba bakłażan pokroić posypać solą i zostawić ,aż puści sok. Później opłukać i osuszyć i dopiero smażyć.
Porada2:
świetnie smakują cukinia i bakłażan, jeśli po zalaniu sosem zostawimy je na co najmniej kilka godzin w lodówce, żeby przegryzły się z sosem.
2. Brukselka w sosie pomidorowym
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- 02 pomidory świeże lub pomidory w puszce
- cebula duża lub 2 małe
- listek laurowy
- rozmaryn suszony- odrobina
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Brukselkę umyć i ugotować ( na parze lub w niewielkiej ilości wody) na półtwardo .Odcedzić. Pomidory zblanszować, obrać ze skóry, pokroić w kostkę ( z puszki pokroić w kostkę).
- Cebulę drobno posiekać, zrumienić na patelni(ceramicznej, teflonowej lub grillowej).
- Do cebuli dodać posiekane pomidory, rozmaryn, listek laurowy i dusić kilka minut.
- Chwilę poddusić i dołożyć brukselkę i gotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu.
- Doprawić solą i pieprzem.
Porada: gotując brukselkę można dodać odrobinę cynamonu dla złagodzenia smaku.
3. Czerwona papryka nadziewana i zapiekana
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- farsz : marchew, seler, pietruszka, por, cebula
- przecier pomidorowy – opcjonalnie
- bazylia, natka pietruszki, sól ,pieprz
Sposób przygotowania:
- Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie.
- Przygotować farsz: warzywa ugotować na parze. Zmielić i przyprawić.
- Napełnić papryki przygotowanym farszem.
- Papryki zalać niewielką ilością wody z przecierem pomidorowym i udusić na wolnym ogniu ( lub włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i zapiec w piekarniku).