Pomidory jak każdy wie posiadają szerokie zastosowanie w lecznictwie, dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Ogórki może i zawierają małą ilość witamin i minerałów, ale dzięki temu, że są bogatymi w potas, magnes i miedź, warzywami poleca się je przy wszelkiego rodzaju chorobach dróg moczowych czy chorobach serca. Przedstawiamy trzy przepisy na zupy, które pozwolą nam w pełni zadbać o swoje zdrowie.
1. Zupa pomidorowa „śródziemnomorska”
Pomidory jak każdy wie posiadają szerokie zastosowanie w lecznictwie. Dzięki ważnym substancjom zawartym w tych warzywach pomagają one walczyć z nadwagą. Poprawiają również odporność, wpływają na pracę układu nerwowego czy wspomagają trawienie. Dodanie do nich selera, pietruszki, marchewki i innych warzyw sprawia, że zupa staje się bombą witaminową, którą każdy powinien mieć w swoim menu.
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew, cebula ,por ,cukinia, bakłażan, papryka(czerwona, żółta),
- pomidory świeże lub w puszce
- suszone pomidory
- przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia ( podzielić na 2 części)
- czosnek
- sól, pieprz
- przecier pomidorowy – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory pokroić w kostkę , zalać letnią wodą, zostawić na godzinę.
- Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę.
- Wrzucić do wrzątku.
- Dodać zioła, namoczone pomidory, ugotować.
- Dołożyć pokrojone w kostkę pomidory i jeszcze chwilę pogotować.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Ewentualnie dodać trochę przecieru pomidorowego.
- Posypać pozostałą część ziół, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Porada: Można dodać gotową przyprawę pewnej firmy?? : ”Bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem” – świetna.
2. Zupa z dyni z czosnkiem
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym w beta-karoten, źródłem witaminy A, B, wapnia, fosforu i wielu innych bardzo ważnych dla naszego organizmu substancji. Co więcej dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia, odkwasza organizm oraz wzmacnia układ odpornościowy – jednocześnie nie traci właściwości po ugotowaniu.
Składniki:
- kawałek dyni lub dynia mrożona
- marchew, pietruszka ,odrobina selera
- por – biała część,
- czerwona papryka
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- kawałek imbiru
- sól
Sposób przygotowania:
- Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę. ugotować.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnie ( grillową lub ceramiczną) wrzucić paprykę, chwile podsmażyć i dodać dynię.
- smażyć – dynia powinna być półtwarda.
- Pozostałe warzywa ugotować, po ugotowaniu zmiksować.
- Do zmiksowanych warzyw dodać dynię z papryką i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Pozostałe warzywa pokroić w słupki, usmażyć na patelni ( grillowej lub ceramicznej) na półtwardo.
- Warzywa i starty imbir dodać do przetartej dyni, zagotować. Posolić.
3. Zupa ogórkowa z koperkiem
Ogórki może i zawierają małą ilość witamin i minerałów, ale dzięki temu, że są bogatymi w potas, magnes i miedź, warzywami poleca się je przy wszelkiego rodzaju chorobach dróg moczowych czy chorobach serca. Są też niskokaloryczne, więc są idealnym składnikiem wszystkich diet odchudzających.
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- ogórki kiszone lub przecier ogórkowy
- cebula
- przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, czosnek
- zielony koperek
Sposób przygotowania:
- Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek. Zagotować.
- Po ugotowaniu dodać poszatkowane ogórki lub przecier.
- Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
- Przegotować..
- Dodać sporo koperku.