Pyszny i sycący przepis na oryginalną zupę rybną, która zasmakuje całej rodzinie. Zupa dzięki dodatkom szczypty egzotycznych przypraw wyśmienicie rozgrzewa.
Jeżeli chcesz ograniczać czerwone mięso, a mimo to przepadasz za wywarami robionymi na wołowinie – zupa rybna z dorsza może stać się zdrową alternatywą Twojej diety.
Zupa rybna to najzdrowszy sposób serwowania ryby – gotowanie jest mniej szkodliwe niż smażenie, usprawni Twój proces trawienny i pomoże zachować wszystkie cenne składniki.
Gwarantujemy, że zasmakuje całej rodzinie, a dzięki dodatku kaparów zyska cierpki, wyostrzający podniebienie smak.
Zupa rybna z dorsza – składniki
Składniki:
- filet z dorsza, 3-4 porcje
- pokrojony por (korzeń)
- 1/4 selera – pokrojonego w paski
- marchewka pokrojona w paski (2 duże marchewki)
- 1 cebula
- kapary w słoiku
- nać świeżej pietruszki
- mały jogurt naturalny
Przyprawy:
- łyżka kurkumy
- łyżka curry
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Zupa rybna z dorsza – przygotowanie.
- Dorsza wyfiletuj, pokrój w dzwonki.
- Rybę ugotuj powoli na małym ogniu do miękkości (ok 25-35 minut)
- Do wywaru dodaj pokrojone warzywa (seler, marchew, por), ugotuj do miękkości.
- Cebulę drobno pokrój, podsmaż na patelni. Zarumienioną dodaj do zupy.
- Dodaj przyprawy i kapary, chwilę pogotuj.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Kiedy zupa przestanie się gotować – dodaj do niej jogurt naturalny.
- Na koniec pokrój drobno pietruszkę i dodaj do całości.
Czy do zup filtrujecie wodę kranową? Mam filtr molekularny z naturalną mineralizacją – smak naszej kuchni poprawił się zdecydowanie.