Zupa rybna z dorsza, którą łatwo sama przygotujesz.
Smaczna i prosta w przygotowaniu zupa rybna z dorsza.

Zdrowa zupa rybna z dorszem

Pyszny i sycący przepis na oryginalną zupę rybną, która zasmakuje całej rodzinie. Zupa dzięki dodatkom szczypty egzotycznych przypraw wyśmienicie rozgrzewa.



Jeżeli chcesz ograniczać czerwone mięso, a mimo to przepadasz za wywarami robionymi na wołowinie – zupa rybna z dorsza może stać się zdrową alternatywą Twojej diety.

Zupa rybna to najzdrowszy sposób serwowania ryby – gotowanie jest mniej szkodliwe niż smażenie, usprawni Twój proces trawienny i pomoże zachować wszystkie cenne składniki.

Gwarantujemy, że zasmakuje całej rodzinie, a dzięki dodatku kaparów zyska cierpki, wyostrzający podniebienie smak.

Zupa rybna z dorsza – składniki

Składniki:

  • filet z dorsza, 3-4 porcje
  • pokrojony por (korzeń)
  • 1/4 selera – pokrojonego w paski
  • marchewka pokrojona w paski (2 duże marchewki)
  • 1 cebula
  • kapary w słoiku
  • nać świeżej pietruszki
  • mały jogurt naturalny

Przyprawy:

  • łyżka kurkumy
  • łyżka curry
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Zupa rybna z dorsza – przygotowanie.

  1. Dorsza wyfiletuj, pokrój w dzwonki.
  2. Rybę ugotuj powoli na małym ogniu do miękkości (ok 25-35 minut)
  3. Do wywaru dodaj pokrojone warzywa (seler, marchew, por), ugotuj do miękkości.
  4. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na patelni. Zarumienioną dodaj do zupy.
  5. Dodaj przyprawy i kapary, chwilę pogotuj.
  6. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  7. Kiedy zupa przestanie się gotować – dodaj do niej jogurt naturalny.
  8. Na koniec pokrój drobno pietruszkę i dodaj do całości.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Żur to tradycyjna potrawa śląska. Teraz możesz sam przygotować tą pyszną zupę.

Tradycyjny zakwas na żur śląski – najlepszy przepis

Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą …

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
8 lat temu

Czy do zup filtrujecie wodę kranową? Mam filtr molekularny z naturalną mineralizacją – smak naszej kuchni poprawił się zdecydowanie.

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail