Doskonałe połączenie pomidorów i papryki, które tworzą niezapomniany i pyszny przepis na danie dla całej rodziny.
Zdrowy i oryginalny przepis na niesamowicie smaczną zupę pomidorowo-paprykową.

Zupa pomidorowo-paprykowa (krem)

Kolejna wariacja pomidorowa, jeżeli znudziła Ci się „zwykła” pomidorówka. Jej olbrzymią zaletą jest to, że nie musisz jej przygotowywać na tłustym, mięsnym wywarze – zupa doskonale smakuje w wersji wegetariańskiej. Papryka nada pomidorom słodko-kwaśnego posmaku, zobaczysz, że zupa pomidorowa może smakować ZUPEŁNIE inaczej.

Pamiętaj, że pomidory to prawdziwa bomba witaminowa – moc ich cennych właściwości uwalnia się właśnie w formie przetworzonej (przecieru, zupy).

 

Składniki:

  • 4 duże pomidory lub 2 puszki pomidorów krojonych w puszce
  • 2 duże, czerwone papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek / jogurt naturalny
  • szczypta przypraw: papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne
  • bazylia suszona/świeża
  • odrobina pomidorów suszonych

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzyć, umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
  2. Papryki pokroić, umyć, wyjąć gniazda nasienne.
  3. Dodać papryki do pokrojonych pomidorów, zmiksować.
  4. Całość gotować przez ok. 10 minut.
  5. Dodać przyprawy (paprykę, pieprz cayenne).
  6. Dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.
  7. Dodaj oliwę z oliwek lub dwie łyżki jogurtu naturalnego.
  8. By uatrakcyjnić smak możesz również dodać szczyptę suszonej bazylii lub drobno pokrojone listy świeżej bazylii.
  9. Pomidory suszone możesz zmiksować lub dodać osobno – podkreślą pomidorowy smak zupy i nadadzą jej „włoskiego” wymiaru.

Zupa pomidorowo-paprykowa powinna być zawiesista i gęsta – wtedy smakuje doskonale!

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Przeczytaj też:

Dołącz do wyzwania Tabata Killer!

Darmowe, 30 dniowe wyzwanie, które pomoże Ci schudnąć, poprawić kondycję i zacząć się regularnie ruszać.


Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź również

Żur to tradycyjna potrawa śląska. Teraz możesz sam przygotować tą pyszną zupę.

Tradycyjny zakwas na żur śląski – najlepszy przepis

Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments