Kolejna wariacja pomidorowa, jeżeli znudziła Ci się „zwykła” pomidorówka. Jej olbrzymią zaletą jest to, że nie musisz jej przygotowywać na tłustym, mięsnym wywarze – zupa doskonale smakuje w wersji wegetariańskiej. Papryka nada pomidorom słodko-kwaśnego posmaku, zobaczysz, że zupa pomidorowa może smakować ZUPEŁNIE inaczej.
Pamiętaj, że pomidory to prawdziwa bomba witaminowa – moc ich cennych właściwości uwalnia się właśnie w formie przetworzonej (przecieru, zupy).
Składniki:
- 4 duże pomidory lub 2 puszki pomidorów krojonych w puszce
- 2 duże, czerwone papryki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek / jogurt naturalny
- szczypta przypraw: papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne
- bazylia suszona/świeża
- odrobina pomidorów suszonych
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
- Papryki pokroić, umyć, wyjąć gniazda nasienne.
- Dodać papryki do pokrojonych pomidorów, zmiksować.
- Całość gotować przez ok. 10 minut.
- Dodać przyprawy (paprykę, pieprz cayenne).
- Dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.
- Dodaj oliwę z oliwek lub dwie łyżki jogurtu naturalnego.
- By uatrakcyjnić smak możesz również dodać szczyptę suszonej bazylii lub drobno pokrojone listy świeżej bazylii.
- Pomidory suszone możesz zmiksować lub dodać osobno – podkreślą pomidorowy smak zupy i nadadzą jej „włoskiego” wymiaru.
Zupa pomidorowo-paprykowa powinna być zawiesista i gęsta – wtedy smakuje doskonale!