Przepis na smaczną, zdrową i niekonwencjonalną zupę prosto z Węgier – krem z papryki. Prosta w przygotowaniu, doskonała w smaku, z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.
Zupa krem z papryki – składniki:
- 3 średnie czerwone papryki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 0,75 wywaru z wołowiny
- 2 łyżki masła
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki słodkiego mleka
- sól
- cukier
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- W wywarze ugotować marchew i pietruszkę
- Papryki pokroić, umyć i wraz z cebulą i masłem dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.
- Miękką paprykę zmiksować z wywarem.
- Zupę zagotować.
- Do wrzącej zupy wlać zawiesinę sporządzoną z mleka, śmietany i starannie roztrzepanej mąki.
- Dodać przyprawy do smaku.
- Całość doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
- Dodać posiekane pietruszkę i lubczyk.
- Można dodać grzanki lub bagietki z przypieczonym, żółtym serem.
- W wersji wegetariańskiej wywar z mięsa możesz zastąpić wywarem warzywnym (użyj większej ilości warzyw z porcji do rosołu: marchewki, selera, korzenia pietruszki, pora, cebuli).
Zobacz więcej przepisów na oryginalne i zdrowe zupy.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]