Trzy proste przepisy na przygotowanie zupy krem będącej absolutną bombą witaminową! 1) zupa krem z brokułów, 2) zupa krem z pora, 3) zupa krem z kalafiora.
1. Zupa krem z brokułów – przepis
Brokuły powinny być ważnym składnikiem naszej diety. Nie tylko wpływają na funkcjonowanie wzroku, ale także chronią przed anemią, wrzodami żołądka i regulują poziom cukru we krwi. Zupa krem z brokułów to zatem nr 1 na diecie cukrzyków i anemików.
Składniki:
- seler,
- pietruszka,
- marchew,
- cebula,
- por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- 1 lub 2 brokuły
- sól,
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować wywar warzywny.
- Odcedzić.
- Następnie dodać brokuły, ugotować do miękkości.
- Oddzielić kilka górnych części różyczek brokułu, resztę zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
- Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki brokułu.
2. Zupa krem z pora – przepis
W Polsce por jest niedocenianym warzywem, a przecież ma w sobie dużą zawartość witaminy C. Oprócz tej witaminy por zawiera również m.in. witaminy A, B1 i B2 dzięki czemu jest idealny do spożywania w okresach o obniżonej odporności.
Składniki:
- seler,
- pietruszka,
- marchew,
- cebula,
- por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- 2 pory (tylko białe części – inaczej nie uzyskamy ładnego koloru)
- gałka muszkatołowa- jeśli lubimy
- Sól,
- pieprz – najlepiej biały
Sposób przygotowania:
- Ugotować wywar warzywny, odcedzić.
- Do wywaru dodać pokrojony por, ugotować do miękkości.
- Zmiksować.
- Doprawić startą gałką muszkatołową, solem i pieprzem.
3. Zupa krem z kalafiora – przepis
Kalafior, podobnie jak brokuły wpływa na odmłodzenie naszej cery. Zawiera również ważne dla naszego organizmu związku roślinne. Ma stosunkowo niewiele kalorii, więc bez obaw można spożywać go w dużych ilościach.
Składniki:
- seler,
- pietruszka,
- marchew,
- cebula,
- por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- 1 kalafior
- sól,
- biały pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
- Ugotować wywar warzywny.
- Odcedzić.
- Następnie dodać kalafior, ugotować do miękkości.
- Oddzielić kilka górnych części różyczek kalafiora, resztę zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
- Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki kalafiora.
- Po ugotowaniu posypać koperkiem.
Jeżeli zupy i przepisy przypadły Ci do gustu i jesteś fanką kalafiora lub brokułu (bo wiadomo, że nie wszyscy lubią te zdrowe warzywa) – daj nam znać w komentarzu.
Jeśli już to zupa z pora nie z poru.
Poprawione, dziękujemy za zwrócenie uwagi 🙂