Jak ugryźć zupę? – 3 super przepisy na zupę krem

Trzy proste przepisy na przygotowanie zupy krem będącej absolutną bombą witaminową! 1) zupa krem z brokułów, 2) zupa krem z pora, 3) zupa krem z kalafiora. 

1. Zupa krem z brokułów – przepis

Brokuły powinny być ważnym składnikiem naszej diety. Nie tylko wpływają na funkcjonowanie wzroku, ale także chronią przed anemią, wrzodami żołądka i regulują poziom cukru we krwi. Zupa krem z brokułów to zatem nr 1 na diecie cukrzyków i anemików.

Składniki:

  • seler,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • cebula,
  • por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 1 lub 2 brokuły
  • sól,
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wywar warzywny.
  2. Odcedzić.
  3. Następnie dodać brokuły, ugotować do miękkości.
  4. Oddzielić kilka górnych części różyczek brokułu, resztę zmiksować.
  5. Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
  6. Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki brokułu.

2. Zupa krem z pora – przepis

W Polsce por jest niedocenianym warzywem, a przecież ma w sobie dużą zawartość witaminy C. Oprócz tej witaminy por zawiera również m.in. witaminy A, B1 i B2 dzięki czemu jest idealny do spożywania w okresach o obniżonej odporności.

Składniki:

  • seler,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • cebula,
  • por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 2 pory (tylko białe części – inaczej nie uzyskamy ładnego koloru)
  • gałka muszkatołowa- jeśli lubimy
  • Sól,
  • pieprz – najlepiej biały

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wywar warzywny, odcedzić.
  2. Do wywaru dodać pokrojony por, ugotować do miękkości.
  3. Zmiksować.
  4. Doprawić startą gałką muszkatołową, solem i pieprzem.

3. Zupa krem z kalafiora – przepis

Kalafior, podobnie jak brokuły wpływa na odmłodzenie naszej cery. Zawiera również ważne dla naszego organizmu związku roślinne. Ma stosunkowo niewiele kalorii, więc bez obaw można spożywać go w dużych ilościach.

Składniki:

  • seler,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • cebula,
  • por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 1 kalafior
  • sól,
  • biały pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wywar warzywny.
  2. Odcedzić.
  3. Następnie dodać kalafior, ugotować do miękkości.
  4. Oddzielić kilka górnych części różyczek kalafiora, resztę zmiksować.
  5. Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
  6. Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki kalafiora.
  7. Po ugotowaniu posypać koperkiem.

Jeżeli zupy i przepisy przypadły Ci do gustu i jesteś fanką kalafiora lub brokułu (bo wiadomo, że nie wszyscy lubią te zdrowe warzywa) – daj nam znać w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Żur to tradycyjna potrawa śląska. Teraz możesz sam przygotować tą pyszną zupę.

Tradycyjny zakwas na żur śląski – najlepszy przepis

Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą …

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ircia
Ircia
8 lat temu

Jeśli już to zupa z pora nie z poru.

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail