Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Szejki, koktajle, napoje i drinki » Trzy przepisy na orzeźwiające kompoty
Te zdrowe przepisy na kompot przygotujesz z łatwością bez dodatku cukru.
Trzy proste i smaczne przepisy na kompoty bez cukru.

Trzy przepisy na orzeźwiające kompoty

Przepisy na super kompoty. Jabłka jak powszechnie wpływają na regulację pracy jelit. Mięta dodatkowo zapewnia orzeźwienie i również pomaga w procesach trawiennych. Do kompotów możesz dodać kostki lodu – wtedy będą doskonałe na lato. Oprócz tego możesz dodać odrobinę miodu (ale do wystygniętych – kompoty będą słodsze i będą zawierały większą porcję energii.

1. Kompot z jabłek i mięty – przepis

 Składniki:

  • jabłka- nieobrane ze skóry, umyte
  • mięta– świeża lub suszona

 Sposób przygotowania:

  1. Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki.
  3. Ugotować do miękkości.
  4. Pod koniec gotowania dodać miętę.

Uwaga! Jeżeli nie dysponujesz świeżymi listkami mięty – możesz ugotować osobno wywar z mięty suszonej (takiej, którą kupisz w sklepie w torebkach). Wywar ten możesz dodać do jabłek lub po prostu jabłka w nim ugotować.

2. Kompot z dyni z goździkami – przepis

Goździki doskonale komponują się ze smakiem dyni – dzięki czemu kompot jest nieco cierpki, ale fantastycznie gasi pragnienie.

Składniki:

  • dynia
  • goździki
  • sok z cytryny

 Sposób przygotowania:

  1. Przekroić dynię na pół. Usunąć skórę, włókna i pestki. Pokroić w dużą kostkę.
  2. Zagotować wodę z goździkami i sokiem z cytryny.
  3. Do wrzącej wody wrzucić dynię, gotować chwilę.
  4. Można dokwasić  sokiem z cytryny.

3. Kompot jabłkowy z cynamonem, kardamonem i goździkami – przepis. 

Ten kompot ma oryginalny, nieco egzotyczny smak – jest doskonały, jeżeli znudził Ci się „tradycyjny” kompot z jabłek i szukasz nowych doznań dla Twoich kubków smakowych.

Składniki:

  • jabłka- nieobrane ze skóry, umyte
  • cynamon-najlepiej laska
  • kardamon – cały
  • goździki- całe

 Sposób przygotowania:

  1. Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki.
  3. Zagotować wodę, wrzucić przyprawy i jabłka.
  4. Gotować do miękkości jabłek.
  5.  Zostawić jabłka wraz z przyprawami do wystygnięcia.

 

 

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

koktajl wystrzałowy spalacz

Wystrzałowy spalacz tłuszczu – koktajl z cytrusami i truskawkami

Doskonały orzeźwiający koktajl o dużej zawartości witamin (B, PP, C) i składników mineralnych (wapń, fosfor, …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o