Przepisy na super kompoty. Jabłka jak powszechnie wpływają na regulację pracy jelit. Mięta dodatkowo zapewnia orzeźwienie i również pomaga w procesach trawiennych. Do kompotów możesz dodać kostki lodu – wtedy będą doskonałe na lato. Oprócz tego możesz dodać odrobinę miodu (ale do wystygniętych – kompoty będą słodsze i będą zawierały większą porcję energii.
1. Kompot z jabłek i mięty – przepis
Składniki:
- jabłka- nieobrane ze skóry, umyte
- mięta– świeża lub suszona
Sposób przygotowania:
- Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
- Pokroić na ćwiartki.
- Ugotować do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodać miętę.
Uwaga! Jeżeli nie dysponujesz świeżymi listkami mięty – możesz ugotować osobno wywar z mięty suszonej (takiej, którą kupisz w sklepie w torebkach). Wywar ten możesz dodać do jabłek lub po prostu jabłka w nim ugotować.
2. Kompot z dyni z goździkami – przepis
Goździki doskonale komponują się ze smakiem dyni – dzięki czemu kompot jest nieco cierpki, ale fantastycznie gasi pragnienie.
Składniki:
- dynia
- goździki
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przekroić dynię na pół. Usunąć skórę, włókna i pestki. Pokroić w dużą kostkę.
- Zagotować wodę z goździkami i sokiem z cytryny.
- Do wrzącej wody wrzucić dynię, gotować chwilę.
- Można dokwasić sokiem z cytryny.
3. Kompot jabłkowy z cynamonem, kardamonem i goździkami – przepis.
Ten kompot ma oryginalny, nieco egzotyczny smak – jest doskonały, jeżeli znudził Ci się „tradycyjny” kompot z jabłek i szukasz nowych doznań dla Twoich kubków smakowych.
Składniki:
- jabłka- nieobrane ze skóry, umyte
- cynamon-najlepiej laska
- kardamon – cały
- goździki- całe
Sposób przygotowania:
- Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
- Pokroić na ćwiartki.
- Zagotować wodę, wrzucić przyprawy i jabłka.
- Gotować do miękkości jabłek.
- Zostawić jabłka wraz z przyprawami do wystygnięcia.