Przepis na barszcz bez mięsnego wywaru? Nic trudnego! Jest pożywny, smaczny, wyrazisty i z pewnością przypadnie Ci do gustu. Stołownicy nie zorientują się, że jest „bez wkładki” 😉
Barszcz czerwony wegetariański jest doskonały jako zupa w tygodniu lub potrawa wigilijna.
Przygotujesz go w niecałe pół godziny.
Składniki:
- 2 duże buraki
- 1,5 l wody
- jedna marchewka
- jedna pietruszka
- ćwiartka selera średniej wielkości
- duża cebula
- trzy listki bobkowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- pół łyżki kminku
- pół łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny/oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- ocet winny lub jabłkowy, albo naturalny zakwas buraczany (może być również sok z cytryny – ważne by był świeżo wyciśnięty, unikaj kwasku cytrynowego – to same konserwanty!)
Barszcz czerwony – przygotowanie:
- Buraczki obrać, pokroić w plastry, ugotować ze wszystkimi jarzynami i dodatkami.
- Przez gęste sito przecedzić całość.
- Zakwasić barszcz octem lub naturalnym zakwasem z buraków – tutaj znajdziesz rewelacyjny przepis na naturalny i smaczny zakwas buraczany.
- Posolić, można popieprzyć.
- Wlać olej lub oliwę z oliwek.
- Wszystko razem zagotować.
- Czysty barszcz jest gotowy.
Jeżeli wolisz by barszcz był bardziej „treściwy” możesz ugotować i dodać do niego białą fasolę – doskonale komponuje się z zupą.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]