Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Weki, marynaty, musy » Rewelacyjne pomysły na… pieczone jabłka

Rewelacyjne pomysły na… pieczone jabłka

Jabłka oprócz tego, że świetnie smakują chronią przed zawałami, zaparciami, wzmacniają szkliwo naszych zębów oraz ułatwiają odchudzanie. Są źródłem witaminy A, C, E i K oraz substancji takich jak potas, żelazo czy magnes. Kto jeszcze się waha niech koniecznie wpisze dania zawierające ten owoc do swojego menu.

1. Jabłko pieczone w piekarniku I

Składniki: 

  • jabłka – koniecznie ze skórką

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka ułożyć na formie, włożyć do nagrzanego o temp. 180-200°C piekarnika,
  2. piec od 25- 40 minut- długość pieczenia zależy od wielkości jabłka.

Porada:
aby zachować ładny kształt jabłka, trzeba zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka. Zapobiegnie to ich pękaniu i zniekształcaniu w czasie pieczenia.
Porada:
przed upieczeniem odciąć górę jabłka ,wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i w to miejsce włożyć np. malin jagody, przykryć odciętą górą i zapiec .

2. Jabłko pieczone w piekarniku II

Składniki:

  • jabłka – koniecznie ze skórką
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka zawinąć w folię ,włożyć do nagrzanego o temp. 180-200°C piekarnika,
  2. piec od 25- 40 minut- długość pieczenia zależy od wielkości jabłka. Metoda ta pozwala zachować soki z jabłka (nie wypłyną do formy), jednak dużo stracimy na smaku jak i wyglądzie jabłka.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Kiszonki są rewelacyjne dla zdrowia.

Kiszonki – moc witamin i super wpływ na Twój organizm

 Kiszenie to sposób konserwowania żywności znany już od tysięcy lat. Kiszono nie tylko warzywa i …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o