Dzięki zawartemu w ogórkach potasowi warzywo te poleca się przy wszelkiego rodzajach chorobach dróg moczowych czy serca a także przy reumatyzmie. Po kapustę sięgamy głównie w okresie jesienno-zimowym, a niesłusznie! Zawiera ona bowiem ogromne ilości witamin C i B, dzięki czemu dotlenia i wzmacnia nasz organizm.
1.Surówka z pomidorów, ogórka kiszonego, cebuli i lubczyku
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ogórek kiszony
- mała cebula
- lubczyk
Sposób przygotowania:
- Pokroić pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę drobno poszatkować.
- Wymieszać składniki, doprawić odrobiną soli i pieprzu, posypać pokrojonym lubczykiem.
2. Surówka z białej kapusty, z jabłkiem, marchewką i zieloną pietruszką
Składniki:
- kawałek białej kapusty
- marchewka
- jabłko
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- kilka bardzo cienkich plastrów cytryny – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Poszatkować kapustę.
- Marchewkę i jabłko obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawić. Wymieszać.
- Można obłożyć plastrami cytryny.
3. Surówka z zielonego ogórka z kolendrą.
Składniki:
- ogórek zielony ze skórką
- kolendra ( zamiennie zielona pietruszka)
- sól, biały pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Ogórek pokroić w plastry.
- Posypać poszatkowaną kolendrą.
- Posolić, popieprzyć i skropić cytryną tuż przed podaniem.
- Najlepiej smakuje, gdy ogórek zachowuje chrupkość.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]