Prosty przepis na mus jabłkowy, idealny jako zdrowy dodatek do ciast i deserów, kisieli, galaretek.
Mus przygotujesz w kilkanaście minut, nie musisz dodawać do niego cukru – ma więc zdecydowaną przewagę nad tymi, które kupisz gotowe w sklepie.
Możesz go łatwo zawekować i przygotować jako „niezbędnik” na zimę.
Składniki:
jabłka 🙂
Przygotowanie musu:
- Jabłka obrać ze skórki.
- Dokładnie pozbyć się środka, pestek, wszystkich zanieczyszczeń.
- Pokroić w plasterki.
- Do garnka na dno wlać odrobinę wody.
- Gotować pod przykryciem, aż jabłka będą miękkie.
- Zmiksować.
- Mus jest gotowy, można go od razu użyć do przetworów..
By mus przygotować do przechowania na zimę, należy go przełożyć do słoików i zagotować (ok. 15 minut).
Przepis możesz „uatrakcyjnić” według własnego uznania – dodając do musu cynamon, odrobinę miodu lub naturalnego kakao.