Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Weki, marynaty, musy » Hummus z pieczoną dynią
Zdrowy przepis na hummus z dynią
Przepis na hummus z dynią

Hummus z pieczoną dynią

Hummus dyniowy to pyszne i dietetyczne danie, które może zagościć w naszym menu na codzień. Choć furorę zrobił w jadłospisach wegetarian i wegan, warto by każdy włączył go do swoich posiłków. Jest smaczny, szybki w przygotowaniu, sycący i zawiera potężną dawkę cennych dla organizmu składników.



Hummus to inaczej pasta ze ugotowanej i ugniecionej ciecierzycy z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. To jest baza 🙂 Do tego możesz dodać najróżniejsze dodatki.

Hummus może być serwowany jako pasta na chleb, dip do warzyw lub dodatek do mięs.

W tym przepisie dodatek pieczonej dyni sprawia, że potrawa nabiera słodkawego posmaku oraz pięknego, pomarańczowego koloru.

Wykonanie pasty jest arcyszybkie (poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni bywają „czasowo”).

Efekt kulinarno-smakowy jest fantastyczny – po prostu musisz spróbować!

Hummus z dynią – składniki:

  •  20 dag dyni, najlepiej Hokkaido
  • 2 łyżki tahiny
  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • przegotowana i wystudzona woda

Hummus z dynią – przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
  2. Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy ją na duże kawałki i pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut. Jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy obierać jej ze skórki, inne odmiany trzeba obrać.
  3. Namoczoną i przepłukaną ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut, w międzyczasie zbierając wytwarzającą się pianę. Ziarna są gotowe, gdy po naciśnięciu rozchodzą się pod palcami
  4. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody ( ilość wody zależy od tego jak wodnista jest dynia ). Przyprawiamy wedle uznania. Ja lubię pikantne potrawy, dlatego dodaję dosyć dużo ostrej papryki
  5. Podajemy na chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywie
Zdrowy i szybki przepis na dyniowy hummus
Przepisy na pyszny hummus z pieczoną dynią

Przepis pochodzi z bloga http://moje-idealia.pl


Autorka przepisów: Monika Basiak

Autorka przepisów na koktajle odchudzające. Z zawodu kosmetolog, z zamiłowania blogerka. Prowadzi blog lifestylowy Moje Idealia, na którym znajdziecie porady kosmetyczne, sprawdzone przepisy kulinarne, zagadnienia związane z ciążą i macierzyństwem oraz artykuły dotyczące aranżacji wnętrz i projektów DIY.

Obecnie świeżo upieczona mama, która zrezygnowała z pracy zawodowej na rzecz rozwijania swoich zainteresowań, celebrowania chwil oraz aktywnego spędzania czasu ze swoimi najbliższymi.

Wpadnij na mój blog http://www.moje-idealia.pl/
Zostań obserwatorem na FB https://www.facebook.com/mojeIDEALIA/
Śledź przepisy na Instagramie: https://www.instagram.com/moje_idealia/

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Kiszonki są rewelacyjne dla zdrowia.

Kiszonki – moc witamin i super wpływ na Twój organizm

 Kiszenie to sposób konserwowania żywności znany już od tysięcy lat. Kiszono nie tylko warzywa i …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o