Pobierz DARMOWY plan treningowy TABATA KILLER! Schudnij, popraw kodnycję i zacznij się regularnie ruszać! >> Więcej

Dziękujemy za zapisanie do Newslettera

Podany adres e-mail znajduje się już w bazie danych

Zdrowy przepis na hummus z dynią
Przepis na hummus z dynią

Hummus z pieczoną dynią

Hummus dyniowy to pyszne i dietetyczne danie, które może zagościć w naszym menu na codzień. Choć furorę zrobił w jadłospisach wegetarian i wegan, warto by każdy włączył go do swoich posiłków. Jest smaczny, szybki w przygotowaniu, sycący i zawiera potężną dawkę cennych dla organizmu składników.



Hummus to inaczej pasta ze ugotowanej i ugniecionej ciecierzycy z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. To jest baza 🙂 Do tego możesz dodać najróżniejsze dodatki.

Hummus może być serwowany jako pasta na chleb, dip do warzyw lub dodatek do mięs.

W tym przepisie dodatek pieczonej dyni sprawia, że potrawa nabiera słodkawego posmaku oraz pięknego, pomarańczowego koloru.

Wykonanie pasty jest arcyszybkie (poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni bywają „czasowo”).

Efekt kulinarno-smakowy jest fantastyczny – po prostu musisz spróbować!

Hummus z dynią – składniki:

  •  20 dag dyni, najlepiej Hokkaido
  • 2 łyżki tahiny
  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • przegotowana i wystudzona woda

Hummus z dynią – przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
  2. Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy ją na duże kawałki i pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut. Jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy obierać jej ze skórki, inne odmiany trzeba obrać.
  3. Namoczoną i przepłukaną ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut, w międzyczasie zbierając wytwarzającą się pianę. Ziarna są gotowe, gdy po naciśnięciu rozchodzą się pod palcami
  4. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody ( ilość wody zależy od tego jak wodnista jest dynia ). Przyprawiamy wedle uznania. Ja lubię pikantne potrawy, dlatego dodaję dosyć dużo ostrej papryki
  5. Podajemy na chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywie
Zdrowy i szybki przepis na dyniowy hummus
Przepisy na pyszny hummus z pieczoną dynią

Przepis pochodzi z bloga http://moje-idealia.pl


Autorka przepisów: Monika Basiak

Autorka przepisów na koktajle odchudzające. Z zawodu kosmetolog, z zamiłowania blogerka. Prowadzi blog lifestylowy Moje Idealia, na którym znajdziecie porady kosmetyczne, sprawdzone przepisy kulinarne, zagadnienia związane z ciążą i macierzyństwem oraz artykuły dotyczące aranżacji wnętrz i projektów DIY.

Obecnie świeżo upieczona mama, która zrezygnowała z pracy zawodowej na rzecz rozwijania swoich zainteresowań, celebrowania chwil oraz aktywnego spędzania czasu ze swoimi najbliższymi.

Wpadnij na mój blog http://www.moje-idealia.pl/
Zostań obserwatorem na FB https://www.facebook.com/mojeIDEALIA/
Śledź przepisy na Instagramie: https://www.instagram.com/moje_idealia/

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]
Tabata Killer!

Pobierz plan treningowy TABATA KILLER na 30 dni!

Zacznij regularnie ćwiczyć, schudnij i zadbaj o super kondycję!

Więcej informacji

Dziękujemy za zapisanie do Newslettera

Podany adres e-mail znajduje się już w bazie danych

Check Also

Kapusta kiszona to rewelacyjne źródło witamin na zimowy okres.

Tradycyjna kapusta kiszona – sprawdzony przepis

Kapusta kiszona to źródło witaminy C, tak potrzebnej jesienią i zimą. Ma też wiele minerałów …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Test #001

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail