żelatyna roślinna agar-agar
Agar-agar. Naturalna żelatyna roślinna

Agar – żelatyna roślinna, doskonały zamiennik zwykłej żelatyny

Agar agar – żelatyna roślinna. Czyli zamiennik żelatyny spożywczej. Co to takiego? Gdzie kupić? Jak używać? Dlaczego jest zdrowszy od żelatyny wieprzowej?



Agar agar – „morska żelatyna” pochodzenia roślinnego, mniej kaloryczna od żelatyny wieprzowej. To znakomite rozwiązanie w wielu potrawach dla osób na diecie niskokalorycznej, wegetariańskiej, wegańskiej. W wielu produktach jest oznaczony symbolem E-406.

Jest znany jako źródło błonnika, higroskopijny, przez co  pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Jako substancja pochodzenia morskiego ma sporo jodu, sodu, potasu, wapnia i magnezu.

Dzięki swoim właściwościom pęczniejącym, pomaga osobom na diecie odchudzającej, dobrze go dodawać do posiłków przy kolacji.

Znany już w starożytności, dziś stosowany jest na skalę przemysłową.

Używany jako zagęszczacz, naturalny konserwant, do żelowania, posiada specyficzną dla siebie zdolność obniżania wartości kalorycznych w połączonych z nim produktach.

Znajduje szerokie zastosowanie do wyrobu lodów, kremów, dżemów, konfitur, syropów, konserw, majonezu, piwa i wina oraz do produkcji kosmetyków, pasty do zębów a nawet do niektórych farb i lakierów.

Zalety Agaru – zamiennika żelatyny:

Agar ma kilka zalet w stosunku do tradycyjnej żelatyny, a mianowicie:

  • ​​nadaje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a także spełnia ograniczenia dotyczące diet z powodów etycznych, moralnych i religijnych
  • nie ma smaku, zapachu i koloru
  • ma 8-mio krotnie silniejsze właściwości żelujące niż żelatyna
  • tężeje w temperaturze pokojowej
  • zetnie się nawet z kiwi, które uniemożliwia proces zastygania w przypadku żelatyny
  • daje uczucie pełności, które może wspomagać odchudzanie
  • to naturalny regulator i regenerator układu pokarmowego, pomaga w codziennym opróżnianiu i trawieniu
  • działa antybakteryjnie
  • ma bardzo mało kalorii
  • jest bogaty w witaminy – A,C,D,K
  • jest największym źródłem soli mineralnych (wapnia i żelaza, fosforu, magnezu) oraz mikroelementów (praktycznie wszystkich, szczególnie jodu, krzemu, magnezu, miedzi, selenu, itd.
  • pomaga wyeliminować zbędny cholesterol
  • oczyszcza organizm z metali ciężkich, środków trujących oraz substancji radioaktywnych
  • obniża przyswajalność spożywanych tłuszczy oraz rozkładają nadmiar tłuszczu
  • aminokwasy uzupełniają białka innych pokarmów: zawierają wszystkie istotne aminokwasy oraz dziewięć mniej istotnych
  • aktywują układ odpornościowy, oczyszczają ciało z toksyn oraz wzmacniają kości, włosy i paznokcie

Agar agar jest dostępny w większości dobrych super i hipermarketach w dziale ze zdrową żywnością, sklepach ekologicznych no i niezastąpionym internecie.

Oceń artykuł
[Głosów: 10 Średnia: 3.8]

Check Also

błonnik dieta

Jak błonnik nierozpuszczalny może pomóc w zmniejszeniu kaloryczności diety?

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, czyli wspólne określenie różnych substancji pochodzenia roślinnego. Błonnik nie podlega …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail