Agar agar – żelatyna roślinna. Czyli zamiennik żelatyny spożywczej. Co to takiego? Gdzie kupić? Jak używać? Dlaczego jest zdrowszy od żelatyny wieprzowej?
Agar agar – „morska żelatyna” pochodzenia roślinnego, mniej kaloryczna od żelatyny wieprzowej. To znakomite rozwiązanie w wielu potrawach dla osób na diecie niskokalorycznej, wegetariańskiej, wegańskiej. W wielu produktach jest oznaczony symbolem E-406.
Jest znany jako źródło błonnika, higroskopijny, przez co pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Jako substancja pochodzenia morskiego ma sporo jodu, sodu, potasu, wapnia i magnezu.
Dzięki swoim właściwościom pęczniejącym, pomaga osobom na diecie odchudzającej, dobrze go dodawać do posiłków przy kolacji.
Znany już w starożytności, dziś stosowany jest na skalę przemysłową.
Używany jako zagęszczacz, naturalny konserwant, do żelowania, posiada specyficzną dla siebie zdolność obniżania wartości kalorycznych w połączonych z nim produktach.
Znajduje szerokie zastosowanie do wyrobu lodów, kremów, dżemów, konfitur, syropów, konserw, majonezu, piwa i wina oraz do produkcji kosmetyków, pasty do zębów a nawet do niektórych farb i lakierów.
Zalety Agaru – zamiennika żelatyny:
Agar ma kilka zalet w stosunku do tradycyjnej żelatyny, a mianowicie:
- nadaje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a także spełnia ograniczenia dotyczące diet z powodów etycznych, moralnych i religijnych
- nie ma smaku, zapachu i koloru
- ma 8-mio krotnie silniejsze właściwości żelujące niż żelatyna
- tężeje w temperaturze pokojowej
- zetnie się nawet z kiwi, które uniemożliwia proces zastygania w przypadku żelatyny
- daje uczucie pełności, które może wspomagać odchudzanie
- to naturalny regulator i regenerator układu pokarmowego, pomaga w codziennym opróżnianiu i trawieniu
- działa antybakteryjnie
- ma bardzo mało kalorii
- jest bogaty w witaminy – A,C,D,K
- jest największym źródłem soli mineralnych (wapnia i żelaza, fosforu, magnezu) oraz mikroelementów (praktycznie wszystkich, szczególnie jodu, krzemu, magnezu, miedzi, selenu, itd.
- pomaga wyeliminować zbędny cholesterol
- oczyszcza organizm z metali ciężkich, środków trujących oraz substancji radioaktywnych
- obniża przyswajalność spożywanych tłuszczy oraz rozkładają nadmiar tłuszczu
- aminokwasy uzupełniają białka innych pokarmów: zawierają wszystkie istotne aminokwasy oraz dziewięć mniej istotnych
- aktywują układ odpornościowy, oczyszczają ciało z toksyn oraz wzmacniają kości, włosy i paznokcie
Agar agar jest dostępny w większości dobrych super i hipermarketach w dziale ze zdrową żywnością, sklepach ekologicznych no i niezastąpionym internecie.