Hummus dyniowy to pyszne i dietetyczne danie, które może zagościć w naszym menu na codzień. Choć furorę zrobił w jadłospisach wegetarian i wegan, warto by każdy włączył go do swoich posiłków. Jest smaczny, szybki w przygotowaniu, sycący i zawiera potężną dawkę cennych dla organizmu składników.
Hummus to inaczej pasta ze ugotowanej i ugniecionej ciecierzycy z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. To jest baza 🙂 Do tego możesz dodać najróżniejsze dodatki.
Hummus może być serwowany jako pasta na chleb, dip do warzyw lub dodatek do mięs.
W tym przepisie dodatek pieczonej dyni sprawia, że potrawa nabiera słodkawego posmaku oraz pięknego, pomarańczowego koloru.
Wykonanie pasty jest arcyszybkie (poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni bywają „czasowo”).
Efekt kulinarno-smakowy jest fantastyczny – po prostu musisz spróbować!
Hummus z dynią – składniki:
- 20 dag dyni, najlepiej Hokkaido
- 2 łyżki tahiny
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- przegotowana i wystudzona woda
Hummus z dynią – przygotowanie:
- Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
- Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy ją na duże kawałki i pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut. Jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy obierać jej ze skórki, inne odmiany trzeba obrać.
- Namoczoną i przepłukaną ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut, w międzyczasie zbierając wytwarzającą się pianę. Ziarna są gotowe, gdy po naciśnięciu rozchodzą się pod palcami
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody ( ilość wody zależy od tego jak wodnista jest dynia ). Przyprawiamy wedle uznania. Ja lubię pikantne potrawy, dlatego dodaję dosyć dużo ostrej papryki
- Podajemy na chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywie
Przepis pochodzi z bloga http://moje-idealia.pl
Autorka przepisów: Monika Basiak
Z zawodu kosmetolog, z zamiłowania blogerka. Prowadzi blog lifestylowy Moje Idealia, na którym znajdziecie porady kosmetyczne, sprawdzone przepisy kulinarne, zagadnienia związane z ciążą i macierzyństwem oraz artykuły dotyczące aranżacji wnętrz i projektów DIY.
Obecnie świeżo upieczona mama, która zrezygnowała z pracy zawodowej na rzecz rozwijania swoich zainteresowań, celebrowania chwil oraz aktywnego spędzania czasu ze swoimi najbliższymi.
Wpadnij na mój blog http://www.moje-idealia.pl/
Zostań obserwatorem na FB https://www.facebook.com/
Śledź przepisy na Instagramie: https://www.instagram.com/moje_idealia/