Carpaccio i buraki? Czemu nie 🙂 Jeżeli lubisz smak kiszonych potraw – minimum raz musisz spróbować 🙂
Carpaccio z buraków – składniki:
1) kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz):
- 4 podłużne buraki
- listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- łyżka soli na litr wody
- 3 ząbki czosnku
2 sos:
- po 2 łyżki oliwy
- po łyżce miodu i octu jabłkowego
- świeżo mielony pieprz
- garść rukoli do dekoracji
- kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni
Carpaccio z kiszonych buraków – przygotowanie:
Buraki kroimy w cienkie plasterki. W czystym słoiku ciasno układamy buraki z przyprawami i zalewamy wodą z solą. Czekamy minimum tydzień.
Plasterki marynowanego buraka układamy na talerzu. W miseczce kręcimy sos z oliwy, miodu, octu i pieprzu. Buraki polewamy sosem, dekorujemy gałązkami rukoli i orzechami.
Autorska przepisu: Kamila Tokarska
Przepis pochodzi z bloga UgotowanePozamiatane.pl
To blog kulinarny o pięknie i obfitości życia, pisany przez Kamilę Tokarską.
Blog powstał ponieważ jego autorka lubi czytać książki kulinarne, chodzić na warsztaty gotowania czy wydarzenia kulinarne i chętnie dzieli się przepisami.
Przepisy i książki są przecież po to, żeby się nimi dzielić!
Jej przepisy można też śledzić na Facebooku i Instagramie.
http://ugotowanepozamiatane.
https://www.facebook.com/
https://www.instagram.com/