Buraczki w occie to bardzo prosty w przygotowaniu wek, który z pewnością będzie Twoim ulubionym.
Wekowane buraki to nie tylko fantastyczny przepis na sałatkę - to również doskonała podstawa do barszczu.

Buraczki w occie i zakwas buraczany

Przepis na buraczki w zalewie occtowej to doskonały pomysł na jesienne marynaty. Są zdrowe, łatwe i tanie w przygotowaniu i bardzo smaczne. To doskonała propozycja dla osób, które lubią kwaśne dodatki do potraw. Możesz je spokojnie przechowywać cały rok. Co więcej – zakwas jaki zostanie, możesz wykorzystać do przyrządzenia barszczu! Nic się więc nie zmarnuje 🙂

Jeżeli masz już dość tych samych surówek i monotonii obiadowej – ta propozycja będzie dla Ciebie idealna! Nie musisz kupować pełnych konserwantów i cukru gotowych przetworów sklepie – zapasy na kilka miesięcy przygotujesz w jeden wieczór.

Najlepsze jest to, że buraki w occie są bardzo tanie w przygotowaniu – za 20-30 zł możesz zrobić nawet kilkanaście słoików!

Składniki (przepis dotyczy słoika 0,5 l):

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • 1/4 szklanki octu (proporcje można zmieniać, w zależności do tego, czy ktoś preferuję wersję bardziej kwaśną)
    UWAGA! Koniecznie użyj octu jabłkowego lub winnego – jest dużo zdrowszy niż ocet spirytusowy!
  • 8-10 małych buraczków – tak, żeby zapełniły 3/4 pojemności słoika
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 2 listki bobkowe
  • płaska łyżeczka (do herbaty) soli

Przygotowanie:

  1. Buraczki obrać, włożyć do słoika. Nie muszą być specjalnie ściśnięte, ale też nie powinny pływać luźno.
  2. Dodać wszystkie przyprawy.
  3. Zalać przegotowaną zalewą (woda plus ocet). Uwaga! Zalewamy na zimno!
  4. Słoik zakręcić i zagotować (ok. 15 minut).
  5. Buraczki są gotowe do spożycia od razu, choć lepiej dać im 1-2 tygodnie, żeby się „przegryzły”.

Pamiętaj, że zalewę można wykorzystać do ugotowania barszczu!

Wtedy nie muisisz używać octu, ani dokwaszać, ani kupować sztucznego zakwasu  w sklepie.

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4.2]

Check Also

Kapusta kiszona to rewelacyjne źródło witamin na zimowy okres.

Tradycyjna kapusta kiszona – sprawdzony przepis

Kapusta kiszona to źródło witaminy C, tak potrzebnej jesienią i zimą. Ma też wiele minerałów …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail