Przepis na buraczki w zalewie occtowej to doskonały pomysł na jesienne marynaty. Są zdrowe, łatwe i tanie w przygotowaniu i bardzo smaczne. To doskonała propozycja dla osób, które lubią kwaśne dodatki do potraw. Możesz je spokojnie przechowywać cały rok. Co więcej – zakwas jaki zostanie, możesz wykorzystać do przyrządzenia barszczu! Nic się więc nie zmarnuje 🙂
Jeżeli masz już dość tych samych surówek i monotonii obiadowej – ta propozycja będzie dla Ciebie idealna! Nie musisz kupować pełnych konserwantów i cukru gotowych przetworów sklepie – zapasy na kilka miesięcy przygotujesz w jeden wieczór.
Najlepsze jest to, że buraki w occie są bardzo tanie w przygotowaniu – za 20-30 zł możesz zrobić nawet kilkanaście słoików!
Składniki (przepis dotyczy słoika 0,5 l):
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
- 1/4 szklanki octu (proporcje można zmieniać, w zależności do tego, czy ktoś preferuję wersję bardziej kwaśną)
UWAGA! Koniecznie użyj octu jabłkowego lub winnego – jest dużo zdrowszy niż ocet spirytusowy! - 8-10 małych buraczków – tak, żeby zapełniły 3/4 pojemności słoika
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki gorczycy
- 2 listki bobkowe
- płaska łyżeczka (do herbaty) soli
Przygotowanie:
- Buraczki obrać, włożyć do słoika. Nie muszą być specjalnie ściśnięte, ale też nie powinny pływać luźno.
- Dodać wszystkie przyprawy.
- Zalać przegotowaną zalewą (woda plus ocet). Uwaga! Zalewamy na zimno!
- Słoik zakręcić i zagotować (ok. 15 minut).
- Buraczki są gotowe do spożycia od razu, choć lepiej dać im 1-2 tygodnie, żeby się „przegryzły”.
Pamiętaj, że zalewę można wykorzystać do ugotowania barszczu!
Wtedy nie muisisz używać octu, ani dokwaszać, ani kupować sztucznego zakwasu w sklepie.