Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Trzy smaczne przepisy na buraka
Proste przepisy na sałatki z buraka

Trzy smaczne przepisy na buraka

Przedstawiamy trzy sposoby przygotowania buraka. Mało kto wie, ale buraki mają właściwości lecznicze! Wpływają one na naszą odporność, proces odchudzania, a także spowalnia wchłanianie się tlenu, a co za tym idzie wolniej się męczymy. To również doskonałe źródło energii i wielu witamin takich jak A B czy C. Buraki zawierają dużo żelaza oraz magnezu, więc są wręcz stworzone dla naszego organizmu.

1. Burak pieczony – przepis

Składniki:

  • buraki (średniej wielkości)
  • folia aluminiowa lub naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

  1. Umyć buraki. Nie obierać ze skóry.
  2. Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godzin. Po około 1,5 h najlepiej sprawdzić, czy buraki są już miękkie, wbijając patyk do szaszłyka lub czubek noża przez folię.
  3. Można także włożyć buraki do naczynia żaroodpornego zamiast zawijania w folię.

Porada:

Buraki studzimy i obieramy ze skórki jeszcze ciepłe-wtedy skórka łatwiej odchodzi od buraka.

Upieczony burak może służyć jako podstawa do wielu dań, np.:

  • kroimy w plastry, posypujemy ziołami np. zieloną pietruszką
  • trzemy i dodajemy chrzan i kminek
  • trzemy i dodajemy jabłko i chrzan
  • „kisimy” w zalewie cytrynowej i estragonie
  • poszatkowane dodajemy do barszczu

2. Burak pieczony w piekarniku z pietruszką – przepis

Zawarte w pietruszce żelazo pozwala nam skutecznie walczyć z anemią, a witaminy i minerały wpływają na dobre krążenie krwi.

Składniki:

  • upieczony burak
  • sól morska
  • pieprz
  • zielona pietruszka
  • sok z cytryny
  • odrobina chrzanu

Sposób przygotowania:

  1. Upieczonego buraka obrać ze skórki, pokroić w plastry.
  2. Ułożyć na talerzu, posypać pokrojoną pietruszką, grubo mielonym pieprzem, posolić i skropić sokiem z cytryny.
  3. Na każdym plastrze buraka można położyć odrobinę chrzanu.

3. Burak „ukiszony” w zalewie cytrynowej – przepis

Cytryna to bardzo dobre źródło beta-karotenu. Zawiera witaminy B i E, potas, magnez, sód i żelazo. Jest wręcz stworzona dla naszych organizmów.

Składniki:

  • upieczone lub ugotowane buraki
  • zaprawa: liść laurowy, gorczyca, estragon, ziele angielskie, sól, pieprz ( cały lub grubo mielony)
  • plastry cytryny i sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić w plastry.
  2. Zagotować zaprawę z podanych wyżej składników. Ostudzić.
  3. Plastry buraków ułożyć w słoiku, dodać kilka plastrów cytryny. Zalać wystudzoną zaprawą.
  4. Dodać sok z cytryny.
  5. Zostawić na minimum kilka godzin – po tym czasie zyskujemy przekąskę o niezwykle ciekawym smaku. Możemy zostawić w lodówce na kilka dni.
  6. Porada: warto zrobić tę potrawę z kilku buraków, będziemy mieli zapas smacznej przekąski.
  7. Porada: dobrze smakują ukiszone plastry posypane zielona pietruszka lub drobna posiekaną cebulą.

 

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Świetne propozycje dressingów do sałatek

5 prostych dressingów do sałatek, które urozmaicą Twoje menu

Kochasz sałatki, ale nie wiesz z czym je łączyć? Gotowe sosy z torebki cię nie …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o