Przedstawiamy trzy sposoby przygotowania buraka. Mało kto wie, ale buraki mają właściwości lecznicze! Wpływają one na naszą odporność, proces odchudzania, a także spowalnia wchłanianie się tlenu, a co za tym idzie wolniej się męczymy. To również doskonałe źródło energii i wielu witamin takich jak A B czy C. Buraki zawierają dużo żelaza oraz magnezu, więc są wręcz stworzone dla naszego organizmu.
1. Burak pieczony – przepis
Składniki:
- buraki (średniej wielkości)
- folia aluminiowa lub naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
- Umyć buraki. Nie obierać ze skóry.
- Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godzin. Po około 1,5 h najlepiej sprawdzić, czy buraki są już miękkie, wbijając patyk do szaszłyka lub czubek noża przez folię.
- Można także włożyć buraki do naczynia żaroodpornego zamiast zawijania w folię.
Porada:
Buraki studzimy i obieramy ze skórki jeszcze ciepłe-wtedy skórka łatwiej odchodzi od buraka.
Upieczony burak może służyć jako podstawa do wielu dań, np.:
- kroimy w plastry, posypujemy ziołami np. zieloną pietruszką
- trzemy i dodajemy chrzan i kminek
- trzemy i dodajemy jabłko i chrzan
- „kisimy” w zalewie cytrynowej i estragonie
- poszatkowane dodajemy do barszczu
2. Burak pieczony w piekarniku z pietruszką – przepis
Zawarte w pietruszce żelazo pozwala nam skutecznie walczyć z anemią, a witaminy i minerały wpływają na dobre krążenie krwi.
Składniki:
- upieczony burak
- sól morska
- pieprz
- zielona pietruszka
- sok z cytryny
- odrobina chrzanu
Sposób przygotowania:
- Upieczonego buraka obrać ze skórki, pokroić w plastry.
- Ułożyć na talerzu, posypać pokrojoną pietruszką, grubo mielonym pieprzem, posolić i skropić sokiem z cytryny.
- Na każdym plastrze buraka można położyć odrobinę chrzanu.
3. Burak „ukiszony” w zalewie cytrynowej – przepis
Cytryna to bardzo dobre źródło beta-karotenu. Zawiera witaminy B i E, potas, magnez, sód i żelazo. Jest wręcz stworzona dla naszych organizmów.
Składniki:
- upieczone lub ugotowane buraki
- zaprawa: liść laurowy, gorczyca, estragon, ziele angielskie, sól, pieprz ( cały lub grubo mielony)
- plastry cytryny i sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać i pokroić w plastry.
- Zagotować zaprawę z podanych wyżej składników. Ostudzić.
- Plastry buraków ułożyć w słoiku, dodać kilka plastrów cytryny. Zalać wystudzoną zaprawą.
- Dodać sok z cytryny.
- Zostawić na minimum kilka godzin – po tym czasie zyskujemy przekąskę o niezwykle ciekawym smaku. Możemy zostawić w lodówce na kilka dni.
- Porada: warto zrobić tę potrawę z kilku buraków, będziemy mieli zapas smacznej przekąski.
- Porada: dobrze smakują ukiszone plastry posypane zielona pietruszka lub drobna posiekaną cebulą.