Prezentujemy trzy szybkie sposoby przyrządzenia zielonej sałaty. Sałata zawiera wiele przeciwutleniaczy takich jak np. luteina czy zreksantyna. Właściwości tego warzywa pozwalają odkwasić nasz organizm, poprawić trawienie, a także wzmocnić układ nerwowy.
1. Sałata zielona z ogórkiem zielonym, rzodkiewką, zieloną cebulą lub szczypiorkiem – przepis
Składniki:
- zielona sałata
- zielony ogórek( obrany ze skórki lub nie – jak wolimy)
- rzodkiewka
- zielona cebula
- szczypior
- sól, pieprz, cytryna
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyć i osuszyć .
- Sałatę poszarpać na kawałki, ogórek i rzodkiewką pokroić.
- Wymieszać składniki, posypać obficie cebulą lub szczypiorkiem.
- Doprawić solą i pieprzem. Można skropić cytryną.
2. Surówka z zielonej sałaty, ogórka zielonego i cebuli – przepis
Składniki:
- zielona sałata( masłowa, lodowa lub inna ulubiona )
- ogórek zielony
- cebula
- sól, pieprz
- zioła np. bazylia, cząber ,estragon, lawenda ,pietruszka pojedynczo lub zrobić mieszankę
- cząstka cytryny
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć, osuszyć.
- Ogórek pokroić w plastry, dodać do sałaty.
- Cebulę drobno poszatkować.
- Zioła poszatkować i posypać nimi sałatę.
- Doprawić.
- Skropić cytryną (opcjonalnie).
3. Surówka z zielonej sałaty, ogórka zielonego i rzodkiewki – przepis
Składniki:
- zielona sałata( masłowa, lodowa lub inna ulubiona )
- ogórek zielony
- rzodkiewka
- sól, pieprz
- zioła np. bazylia, cząber, estragon, lawenda, pietruszka pojedynczo lub zrobić mieszankę
- cząstka cytryny
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć, osuszyć.
- Ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę, dodać do sałaty.
- Zioła poszatkować i posypać nimi sałatę.
- Doprawić.
- Skropić cytryną (opcjonalnie).
Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 2.8]