Niezaprzeczalnie sosy dodają potrawom niepowtarzalnego smaku. Ta zasada dotyczy także dań z grilla, zatem każdy organizator grillowej biesiady powinien o nich pamiętać. Sosy do grilla możemy podzielić ze względu na sposób podania: na ciepło oraz na zimno. Podstawą bazy do sosów na ciepło jest tłuszcz, który wycieka na tackę podczas grillowania, zatem aby zachować smukłą sylwetkę powinniśmy z nich zrezygnować. Zimne sosy są podstawą kuchni śródziemnomorskiej, które oprócz uczucia chłodnego orzeźwienia, dodają jednocześnie smaku gorącym grillowanym daniom. Najcześciej są robione na bazie jogurtu naturalnego. Poniżej znajdziesz krótki przepisy na wyraziste i niskokaloryczne sosy do dań z grilla.
1. Dip Raita
Składniki:
140 g jogurtu z owczego mleka, połówka drobno posiekanego ogórka, łyżka posiekanej kolendry, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i przełożyć do małej miseczki. Porcja sosu ma około 70 kalorii.
2. Sos czosnkowy do grilla
Składniki:
Szklanka śmietany 12%, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, kawałek ogórka, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka przyprawy tzatziki, brązowy cukier, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Śmietanę wymieszaj z jogurtem, a następnie dodaj wyciśnięty czosnek, startego na tarce ogórka, mielony czosnek i przyprawę. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, dokładnie wymieszaj i wstaw na 30 minut do lodówki.
3. Buraczkowy dip
Składniki:
250 g pieczonych w folii aluminiowej buraczków, 70 g jogurtu z owczego mleka, szczypiorek.
Przygotowanie:
Za pomocą blendera zmiksuj buraki z jogurtem. Szczypiorek posiekaj i posyp nim gotowy dip.
4. Miętowy sos do dań z grilla
Składniki:
250ml jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, 4 łyżki mięty, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Miętę drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny, a nastepnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Dip marchewkowy
Składniki:
120 g grubo posiekanej marchwi, 125 ml soku pomarańczowego – świeżo wyciśniętego, 2 łyżki jogurtu, łyżka świeżej mięty, łyżka suszonych porzeczek, 1 cm startego imbiru.
Przygotowanie:
Marchew włóż wraz z sokiem do garnka i gotuj na małym ogniu bez przykrycia do czasu, aż wyparuje. Następnie schłodź. Blenderem zmiksuj marchew z jogurtem i kolejno połącz z pozostałymi dodatkami. Całość ponownie zmiksuj i przełóż do miseczki. Porcja sosu zawiera około 70 kalorii.
Lato się zbliża, zatem zewsząd będzie dochodził zapach grillowanych potraw. To będzie pyszny czas, musimy jednak pamiętać o figurze i zdrowiu. Na szczęście czasy panowania grillowanej kiełbasy i tłustej karkówki powoli odchodzą do lamusa. Dzisiaj sztuka grillowania wysokiej jakości mięsa i warzyw została doprowadzona do perfekcji, a dania są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Podążaj zatem za naszymi wskazówkami, kupuj dobrej jakości produkty, marynuj je przez kilka godzin, a twój grill zawsze będzie udany.