Home » Ćwiczenia » Posiłek przed i po treningu – czy faktycznie są takie ważne?
Dlaczego posiłek jest tak istotny przy regularnym treningu?
Dlaczego warto pamiętać o odpowiednim odżywianiu przy treningach?

Posiłek przed i po treningu – czy faktycznie są takie ważne?

Trening to ważny elementem procesu odchudzania. Aby był skuteczny, ważne jest odżywianie zarówno po, jak i przed nim. Odpowiednio dobrane posiłki pozwolą na zwiększenie wydolności organizmu i większą efektywność oraz szybszą regenerację.

Posiłek przedtreningowy powinien być spożywany 1,5 – 2 godziny przed planowanym wysiłkiem i powinien bazować przede wszystkim na węglowodanach złożonych o niskim indeksie glikemicznym.

Zalecane produkty to pieczywo razowe, grube kasze, brązowy ryż i makarony pełnoziarniste. Dzięki temu węglowodany będą uwalniane stopniowo, dając energię na dłuższy czas. W posiłku tym powinno znajdować się również białko, najlepiej pochodzące z produktów niskotłuszczowych – mięso drobiowe, chude ryby, twaróg. Powinniśmy również dodać tłuszcze pochodzenia roślinnego – oliwę z oliwek, olej lniany, itp.

Uwaga! Jeżeli trening trwa dłużej niż godzinę powinniśmy uzupełnić braki energetyczne. Wtedy warto dostarczyć organizmowi węglowodanów prostych, najlepiej w postaci napoju izotonicznego.
Odpowiednie nawodnienie przed i po treningu jest równie ważne co posiłki.
Najzdrowsze są te napoje które sami przygotowujemy w domu.

Przepisy znajdziesz tutaj: domowe napoje izotoniczne

Drugą istotną kwestią jest to, co zjemy po treningu. W jego trakcie zużywane są zapasy magazynowanego w mięśniach glikogenu, które należy szybko uzupełnić.

 

Dlatego do 15 minut po zakończeniu treningu powinniśmy dostarczyć organizmowi węglowodanów prostych o wysokim indeksie glikemicznym.

Dobrym pomysłem jest tutaj zjedzenie banana lub garści rodzynków.
Dlaczego jest to takie ważne? Po pierwsze, zmęczenie nie będzie tak mocno odczuwalne, a po drugie, regeneracja mięśni nastąpi szybciej i wzrośnie nasza wydolność.

Następnie do 1 – 1,5 godziny po treningu powinniśmy spożyć normalny posiłek, bogaty w białka oraz zdrowe tłuszcze roślinne z dodatkiem węglowodanów złożonych, na przykład brązowy ryż duszony z przyprawami, czosnkiem, brokułem i kurczakiem, polany oliwą z oliwek.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

O autorze - Ania Szymanek

Ania Szymanek
Trener fitness i dietetyk. Zapalony maniak fitnessu i zdrowego odżywiania – na co dzień prowadzi zajęcia w kilku klubach na Śląsku oraz szerzy wiedzę dotyczącą zasad zdrowego odchudzania oraz efektywnego połączenia diety z ćwiczeniami.

Przeczytaj też:

Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Check Also

Co warto wiedzieć ofenyloketonurii

Co to jest fenyloketonuria?

Fenyloketonuria, rzadziej znana jako niedobór hydroksylazy fenyloalaniny, jest najczęstszym wrodzonym błędem metabolizmu aminokwasów. Niedobór enzymu …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o