Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Szejki, koktajle, napoje i drinki » 5 przepisów na mleko roślinne
Mleko roślinne nie zawiera konserwantów, ani sztucznych barwników
Proste i łatwe przepisy, dzięki którym przygotujesz smaczne mleko roślinne w domu

5 przepisów na mleko roślinne

Kolejna porcja przepisów Zrób to sama, czyli samodzielnie w domu przygotowujemy mleko z nasion roślinnych i orzechów. Warto spróbować przygotować takie mleko w domu, gdyż w przeciwieństwie do tych sklepowych będzie na pewno dużo tańsze, ale przede wszystkim, co najważniejsze, będzie pozbawione sztucznych barwników, aromatów, emulgatorów i bardzo dużych ilości cukru.

1. Przepis na mleko migdałowe (orzechowe)

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów (ok.120-150g)
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu*
  • Szczypta soli*

*składniki opcjonalne

Sposób przygotowania:

Najlepiej, żeby migdały były obrane ze skóry w ten sposób pozbywamy się brudu, zanieczyszczeń oraz enzymów, które niekorzystnie działają na nasz organizm. W tym celu migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min, po tym czasie płuczemy je w zimnej wodzie i skórka powinna sama odejść lub być bardzo łatwa do obrania (zwłaszcza, gdy migdały są świeże i nie wysuszone). Jeżeli nie chcesz obierać migdałów po prostu pomiń ten etap i przejdź do następnego lub wykorzystaj płatki migdałowe.

Z orzechów laskowych również możesz spróbować zrobić mleko roślinne.
Możesz poeksperymentować i spróbować zrobić mleko np. z orzechów laskowych

Następnie orzechy zalewamy wodą z kranu i zostawiamy na min. 8 godz, a najlepiej na noc w ciemnym i chłodnym miejscu. Po kilku godzinach namoczone migdały odcedzamy i umieszczamy w blenderze. Następnie wlewamy do migdałów pół szklanki wody, miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, gdy zauważysz, że migdały są już dobrze zmielone dodaj resztę wody.

Teraz czas na  bardzo ważny etap, bo decydujący, jeśli chodzi o smak i konsystencję mleka – odcedzanie zmiksowanych orzechów. Najlepiej użyć do tego celu kilkukrotnie złożonej gazy lub pieluszki tetrowej, niestety sitko się nie sprawdzi, bo kawałki orzechów łatwo się przez nie przedostaną. Gazę mocujemy na słoiku i wolno przelewamy cały otrzymany płyn. Jeżeli zalezy nam na bardzo klarownym mleku, zabieg powtarzamy kilkukrotnie.

Mleko jest gotowe, a z pozostałą pulpę orzechową możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów np. do maseczek i peelingów, do zagęszczania zup i sosów, jako panierka, farsz do naleśników, do ciast i wypieków.

Mleko najlepiej wypić tego samego dnia lub trzymać je w lodówce maksymalnie do 48h. Za pierwszym razem warto zrobić mleko z połowy składników i ewentualnie skorygować ilość składników np. 2 szklanki orzechów na 2 szklanki wody. W taki sam sposób możemy zrobić mleko z każdego rodzaju orzechów – nerkowce, włoskie, laskowe.  Najważniejsze by orzechy były świeże, bo wtedy mleko będzie tłuste i lepsze w smaku.

Mleko migdałowe według przepisu musi być przecedzone przed spożyciem.
Bardzo ważne jest, by mleko migdałowe przecedzić kilka razy przed spożyciem. Nie trzymaj go w lodówce dłużej niż 48 godzin!

2. Przepis na mleko sojowe

Składniki:

  • szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie (170 g)
  • 6 szklanek wody

Sposób przygotowania:

Szklankę soi zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc do namoczenia (około 10 godzin).

Napęczniałą soję i wodę miksujemy.

Do otrzymanej mieszanki dodajemy pozostałe 3 szklanki wody i całość gotujemy przez 30 minut na małym gazie (uwaga, bo może wykipieć jak mleko krowie). Następnie okarę (zmiksowane ziarna soi) odsączamy przez gazę lub ściereczkę.

Otrzymany płyn to ok. 2 litry mleka sojowego, możemy dodać do niego trochę cukru lub ekstraktu waniliowego, łyżkę miodu lub soli.

Okarę można wykorzystać jako farsz do gołąbków, krokietów, do pieczenia chleba lub przygotowania kotletów sojowych.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

O autorze - Ola Berger

Ola Berger
Zwolenniczka powrotu do natury, obsesyjnie czyta i analizuje składy INCI każdego kosmetyku. Uważa, że najlepsze są produkty jak najmniej przetworzone, zarówno w pielęgnacji ciała, jak i w codziennej diecie. Prywatnie Eko-mama małego Jeremiasza, mól książkowy i entuzjastka treningów ‘dywanowych’ (nie mylić z kanapowymi ;)).

Sprawdź też

koktajl zielone nawilżenie

Zielone nawilżenie – ogórkowy koktajl z nutką orzeźwiającej mięty

Idealny w upalne dni, aby odżywić i nawilżyć organizm od wewnątrz! Przeczytaj też: Chcesz szybko …

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
stopnadwadze.plMaja Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Maja
Gość
Maja

Ja robię mleko z pestek słonecznika, bez cukru, miodu i innych dodatków – bardzo delikatne i smaczne samo w sobie nadaje się do zabielania kawy.

stopnadwadze.pl
Editor

Nie znaliśmy tego, bardzo ciekawy pomysł 🙂

Maja
Gość
Maja

Ja piję mleko z pestek s łónecznika bez żadnych dodatków bo jest dobre smakowo i nieutralne.