Kolejna porcja przepisów Zrób to sama, czyli samodzielnie w domu przygotowujemy mleko z nasion roślinnych i orzechów. Warto spróbować przygotować takie mleko w domu, gdyż w przeciwieństwie do tych sklepowych będzie na pewno dużo tańsze, ale przede wszystkim, co najważniejsze, będzie pozbawione sztucznych barwników, aromatów, emulgatorów i bardzo dużych ilości cukru.
1. Przepis na mleko migdałowe (orzechowe)
Składniki:
- 1 szklanka migdałów (ok.120-150g)
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka miodu*
- Szczypta soli*
*składniki opcjonalne
Sposób przygotowania:
Najlepiej, żeby migdały były obrane ze skóry w ten sposób pozbywamy się brudu, zanieczyszczeń oraz enzymów, które niekorzystnie działają na nasz organizm. W tym celu migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min, po tym czasie płuczemy je w zimnej wodzie i skórka powinna sama odejść lub być bardzo łatwa do obrania (zwłaszcza, gdy migdały są świeże i nie wysuszone). Jeżeli nie chcesz obierać migdałów po prostu pomiń ten etap i przejdź do następnego lub wykorzystaj płatki migdałowe.
Następnie orzechy zalewamy wodą z kranu i zostawiamy na min. 8 godz, a najlepiej na noc w ciemnym i chłodnym miejscu. Po kilku godzinach namoczone migdały odcedzamy i umieszczamy w blenderze. Następnie wlewamy do migdałów pół szklanki wody, miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, gdy zauważysz, że migdały są już dobrze zmielone dodaj resztę wody.
Teraz czas na bardzo ważny etap, bo decydujący, jeśli chodzi o smak i konsystencję mleka – odcedzanie zmiksowanych orzechów. Najlepiej użyć do tego celu kilkukrotnie złożonej gazy lub pieluszki tetrowej, niestety sitko się nie sprawdzi, bo kawałki orzechów łatwo się przez nie przedostaną. Gazę mocujemy na słoiku i wolno przelewamy cały otrzymany płyn. Jeżeli zalezy nam na bardzo klarownym mleku, zabieg powtarzamy kilkukrotnie.
Mleko jest gotowe, a z pozostałą pulpę orzechową możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów np. do maseczek i peelingów, do zagęszczania zup i sosów, jako panierka, farsz do naleśników, do ciast i wypieków.
Mleko najlepiej wypić tego samego dnia lub trzymać je w lodówce maksymalnie do 48h. Za pierwszym razem warto zrobić mleko z połowy składników i ewentualnie skorygować ilość składników np. 2 szklanki orzechów na 2 szklanki wody. W taki sam sposób możemy zrobić mleko z każdego rodzaju orzechów – nerkowce, włoskie, laskowe. Najważniejsze by orzechy były świeże, bo wtedy mleko będzie tłuste i lepsze w smaku.
2. Przepis na mleko sojowe
Składniki:
- szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie (170 g)
- 6 szklanek wody
Sposób przygotowania:
Szklankę soi zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc do namoczenia (około 10 godzin).
Napęczniałą soję i wodę miksujemy.
Do otrzymanej mieszanki dodajemy pozostałe 3 szklanki wody i całość gotujemy przez 30 minut na małym gazie (uwaga, bo może wykipieć jak mleko krowie). Następnie okarę (zmiksowane ziarna soi) odsączamy przez gazę lub ściereczkę.
Otrzymany płyn to ok. 2 litry mleka sojowego, możemy dodać do niego trochę cukru lub ekstraktu waniliowego, łyżkę miodu lub soli.
Okarę można wykorzystać jako farsz do gołąbków, krokietów, do pieczenia chleba lub przygotowania kotletów sojowych.
3. Przepis na mleko ryżowe
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu (białego, brązowego)
- 4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ciepły ryż (najlepiej rozgotowany) z dodatkiem gorącej lub ciepłej wody blendujemy na gładką masę, dodajemy resztę wody. Przecedzamy, pozbywamy się osadu i mleko jest gotowe. Samo w sobie mleko ryżowe jest dosyć jałowe, więc polecam je ‘dosłodzić’ zmiksowanym bananem lub jabłkiem.
To mleko można również przygotować z surowego ryżu, wystarczy wtedy ryż zamoczyć na 3h w wodzie i później zblendować razem z wodą, tak jak w przepisie podstawowym.
4. Przepis na mleko kokosowe (z wiórków kokosowych)
Składniki:
- 1 szklanka wiórków
- 2 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Wiórki zalewamy jedną szklanką gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem na ok 2h. Po tym czasie mieszankę wlewamy do blendera, zalewamy dodatkowo 1/2 szklanki wrzątku i mielimy przez kilka minut.
Następnie przekładamy zblendowaną masę na gazę nad nad garnkiem/ miską, po chwili (gdy nie będzie juz gorące), wyciskamy porządnie płyn i jeszcze raz powtarzamy etap z blendowaniem. Wiórki po namoczeniu można od razu zmiksować ze szklanką wrzątku (nie usuwając kokosowej pulpy), jednak dzięki podwójnemu blendowaniu mleko jest smaczniejsze i bardziej pożywne.
Pozostałość po wiórkach kokosowych można użyć do przygotowania deserów, dodatek do sałatek i owsianki.
5. Przepis na mleko owsiane
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 4 szklanki wody (lub więcej)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub daktyl)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mleko owsiane można przygotować na 2 sposoby: na zimno i na ciepło.
Wersja na zimno:
Płatki zalej 1 szklanką wody i odstaw na noc w temperaturze pokojowej.
Rano wrzuć płatki do blendera, dolej pozostałą wodę oraz ewentualnie dodatki i bardzo dobrze zmiksuj. W zależności od ilości dolanej wody mleko będzie bardziej lub mniej gęste i wyraźne w smaku. Następnie przecedź przez drobne sitko lub gazę (ale nie jest to konieczne).
Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 48 godzin. Mleko stojąc rozwarstwia się, więc przed spożyciem należy je zamieszać. Fusy można użyć do owsianki lub deserów.
Wersja na ciepło:
Płatki ugotować w 1-1,5 szklanki wody do miękkości. Dalej postępować tak samo jak w wersji na zimno.
Możesz poeksperymentować dalej i spróbować przygotować szejka, na bazie mleka roślinnego. Te przepisy otwierają dziesiątki kulinarnych możliwości!
Ja robię mleko z pestek słonecznika, bez cukru, miodu i innych dodatków – bardzo delikatne i smaczne samo w sobie nadaje się do zabielania kawy.
Nie znaliśmy tego, bardzo ciekawy pomysł 🙂
Ja piję mleko z pestek s łónecznika bez żadnych dodatków bo jest dobre smakowo i nieutralne.