Przepisy te na pewno przypadną Wam do gustu!
Dwa sposoby na przyrządzenie warzyw – metodą gotowania na parze i pieczenia w piekarniku

Proste sposoby na warzywa na parze i w piekarniku – przepisy

Przedstawiamy dwa sposoby na przyrządzenie warzyw – metodą gotowania na parze i pieczenia w piekarniku. Gwarantujemy, że przepisy, które tu podajemy przypadną Wam do gustu i nie będziecie mogli z nich zrezygnować. Warzywa jak doskonale wiecie są skarbnicą witamin i, ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, dlatego powinniśmy je spożywać jak najczęściej możemy.

1. Warzywa na parze

Składniki:

  • kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula(czerwona, szalotka) – dokładnie umyć
  • pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć  lub cienko obrać
  • buraki –wyszorować, nie obierać ze skórki

Sposób przygotowania:

  1. Najlepszym sposobem na przygotowanie warzyw jest gotowanie ich na parze.
  2. Możemy przygotować w specjalnym  urządzenia (parowar), lub użyć metalowego sitka do garnka.
  3. Warzywa powinny być ugotowane tylko częściowo – wtedy są smaczniejsze, zachowują więcej witamin i kolorów.
  4. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie sprawdzamy drewniana wykałaczką lub ostrym końcem noża , czy są już odpowiednio miękkie.

Porada: seler  grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej  grubości. Gotując razem warzywa grubsze razem z bardziej miękkimi( np. seler i cukinię), dodajmy miększe później albo pamiętajmy, aby już po kilku minutach gotowania sprawdzić czy  są gotowe.

2. Warzywa w piekarniku

Składniki:

  • kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula(czerwona, szalotka) – dokładnie umyć
  • pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć  lub cienko obrać
  • buraki –wyszorować, nie obierać ze skórki

 Sposób przygotowania:

  1. Przygotowane warzywa zawinąć  w folię aluminiową lub(lepiej) włożyć do naczynia  żaroodpornego.
  2. Można posypać ziołami np. mieszanka prowansalska, dodać  liście pietruszki , koperku, skropić sokiem z cytryny.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 45 minut.
  4. Sprawdzić drewnianą wykałaczką lub ostrym końcem noża , czy są już odpowiednio miękkie.

Porada: seler  grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej  grubości.

Porada: aby skrócić czas pieczenia można pokroić warzywa w drobne plastry lub kostkę.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Świetne propozycje dressingów do sałatek

5 prostych dressingów do sałatek, które urozmaicą Twoje menu

Kochasz sałatki, ale nie wiesz z czym je łączyć? Gotowe sosy z torebki cię nie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail