Przedstawiamy dwa sposoby na przyrządzenie warzyw – metodą gotowania na parze i pieczenia w piekarniku. Gwarantujemy, że przepisy, które tu podajemy przypadną Wam do gustu i nie będziecie mogli z nich zrezygnować. Warzywa jak doskonale wiecie są skarbnicą witamin i, ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, dlatego powinniśmy je spożywać jak najczęściej możemy.
1. Warzywa na parze
Składniki:
- kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula(czerwona, szalotka) – dokładnie umyć
- pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć lub cienko obrać
- buraki –wyszorować, nie obierać ze skórki
Sposób przygotowania:
- Najlepszym sposobem na przygotowanie warzyw jest gotowanie ich na parze.
- Możemy przygotować w specjalnym urządzenia (parowar), lub użyć metalowego sitka do garnka.
- Warzywa powinny być ugotowane tylko częściowo – wtedy są smaczniejsze, zachowują więcej witamin i kolorów.
- Gotujemy około 15 minut, po tym czasie sprawdzamy drewniana wykałaczką lub ostrym końcem noża , czy są już odpowiednio miękkie.
Porada: seler grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej grubości. Gotując razem warzywa grubsze razem z bardziej miękkimi( np. seler i cukinię), dodajmy miększe później albo pamiętajmy, aby już po kilku minutach gotowania sprawdzić czy są gotowe.
2. Warzywa w piekarniku
Składniki:
- kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula(czerwona, szalotka) – dokładnie umyć
- pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć lub cienko obrać
- buraki –wyszorować, nie obierać ze skórki
Sposób przygotowania:
- Przygotowane warzywa zawinąć w folię aluminiową lub(lepiej) włożyć do naczynia żaroodpornego.
- Można posypać ziołami np. mieszanka prowansalska, dodać liście pietruszki , koperku, skropić sokiem z cytryny.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 45 minut.
- Sprawdzić drewnianą wykałaczką lub ostrym końcem noża , czy są już odpowiednio miękkie.
Porada: seler grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej grubości.
Porada: aby skrócić czas pieczenia można pokroić warzywa w drobne plastry lub kostkę.