Pobierz DARMOWY plan treningowy TABATA KILLER! Schudnij, popraw kodnycję i zacznij się regularnie ruszać! >> Więcej

Dziękujemy za zapisanie do Newslettera

Podany adres e-mail znajduje się już w bazie danych

Te niskokaloryczne sorbety na pewno przypadną Ci do gustu!
Cztery proste przepisy na domowe lody

Cztery super przepisy na sorbety owocowe

Sorbet to idealny pomysł na orzeźwiający deser. Jak powszechnie wiadomo najlepszym sposobem na ochłodę są lody, ale jak przygotować domowy sorbet tak, aby nie był bombą kaloryczną? Przedstawiamy cztery przepisy na sorbety, które nie tylko są niskokaloryczne, ale i najlepszym sposobem na wysoką temperaturę. 

1. Sorbet truskawkowy 187kcal

Składniki:

  • truskawki 200g
  • banan 120g
  • ksylitol 5g

Sposób przygotowania:

  1. Owoce należy obrać i zmiksować z ksylitolem, przelać do dowolnego naczynia i włożyć do zamrażarki.
  2. Po około 1,5 godziny będą odpowiednie do konsumpcji- delikatnie zmrożone. Jeśli zostawimy je na dłużej, do całkowitego zmrożenia, należy wyjąć je na 15 minut z zamrażalnika i następnie zmiksować.
  3. Polecam przelać masę również do specjalnych foremek na lody na patyku.

2. Sorbet mango 185kcal

Składniki:

  • mango (dojrzałe) 200g miąższu
  • ksylitol 2 łyżeczki 10g
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Mango które dopiero kupiliśmy będzie najprawdopodobniej niedojrzałe. Dlatego po zakupie powinno poleżeć 2 dni poza lodówką.
  2. Mango należy przekroić na pół i wyciąć pestkę oraz obrać ze skóry. Jeśli jet dojrzałe to miąższ bez problemu wydrążymy łyżką. Owoc należy zmiksować z sokiem z cytryny i ksylitolem na gładką masę.
  3. Musem napełniamy pojemniczki na lody na patyku lub miseczkę. Jeśli wybierzemy drugą opcję to 3 razy, co około 30 minut, należy przemieszać/zmiksować masę, tak aby nie powstawały kryształki lodu. Jeśli natomiast pozostawimy sorbet w zamrażalniku na długi czas bez kontroli, to wystarczy, że wyjmiemy go aby odtajał na około 15 minut i następnie zmiksujemy.

3. Sorbet arbuzowy z miętą 142kcal

Składniki:

  • arbuz (miąższ) 300g
  • ksylitol 2 łyżeczki 10g
  • łyżeczka soku z cytryny
  • garść liści mięty

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza należy oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przelać do naczynia w którym będziemy sorbet mrozić.
  3. Włożyć naczynie do zamrażarki na kilka godzin do całkowitego zmrożenia.
  4. Na 15 minut przed spożyciem należy wyjąć sorbet aby odtajał i następnie zmiksować.

4. Sorbet ananasowy 194kcal

Składniki:

  • dojrzały ananas 4 plastry 300g
  • ksylitol 2 łyżeczki 10g

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa należy zmiksować na gładką masę z dodatkiem ksylitolu. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. 3 razy, co około 30 minut należy przemieszać sorbet widelcem aby nie powstały bryłki lodu. Wyjąć z zamrażalnika przed podaniem aby oddtajał.

Sprawdź inne przepisy na domowe lody:

5 pomysłów na zdrowe, kremowe lody w domu

Przeczytaj co warto wiedzieć o przygotowaniu domowych lodów

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]
Tabata Killer!

Pobierz plan treningowy TABATA KILLER na 30 dni!

Zacznij regularnie ćwiczyć, schudnij i zadbaj o super kondycję!

Więcej informacji

Dziękujemy za zapisanie do Newslettera

Podany adres e-mail znajduje się już w bazie danych

Check Also

Przepis na ciasto ze śliwkami bogate w witaminy.

Śliwki pod kruszonką – prosty przepis

Przepyszny i sycący sposób na miłe popołudnie przy herbacie lub kawie. Deser ten nie zawiera …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail