Ogórek jest bogatym w potas warzywem dzięki czemu jest wskazany prze wszelkiego rodzaju chorobach dróg moczowych, serca czy przy problemach reumatycznych. Kapusta z kolei jest niedocenianym warzywem. Polacy sięgają po nią niechętnie, a przecież zawiera w sobie ogromne ilości witamin C i B, dzięki czemu dotlenia i wzmacnia nasz organizm. Kalafiory zawierają za to ważne dla naszych organizmów związki roślinne, które chronią nas przed różnego rodzaju nowotworami i odmładzają naszą skórę. Co ważne są niskokaloryczne. To również doskonałe źródło minerałów i witamin.
1. Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
Składniki:
- połowa czerwonej kapusty
- grejfrut
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkować.
- Grejfrut podzielić na 2 części: jedną po obraniu i usunięciu pestek pokroić w drobną kostkę, z drugiej wycisnąć sok. Dodać do kapusty.
- Posolić i popieprzyć. Jeśli jest zbyt mało kwaśna , można skropić
- sokiem z cytryny.
2. Surówka z surowego kalafiora i ogórka kiszonego z koprem
Składniki:
- pół kalafiora ( tylko górne części)
- ogórek kiszony
- koperek zielony
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyć i osuszyć.
- Poszatkować.
- Ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę.
- Dodać do kalafiora ogórek i poszatkowany koperek.
- Doprawić.
3. Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką i natką pietruszki
Składniki:
- kiszona kapusta
- jabłko
- marchew
- natka pietruszki
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkować.
- Jabłko i marchew obrać , umyć , zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z kapustą.
- Dodać pokrojoną natkę, popieprzyć.