Konserwanty wcale nie muszą być czymś strasznym...
Czy należy bać się konserwantów? Nie!

Czym jest tajemnicze „E”? Co warto wiedzieć o konserwantach?

Wśród wielu konserwantów dostępnych na rynku możemy wyróżnić te, które mają negatywny wpływ na nasze organizmy, jak i substancje konserwujące, które są dla nas nieszkodliwe. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze konserwanty z zachowaniem tego podziału.

Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności:

E 621 (glutaminian sodu), E 951 (aspartam), E 954 (sacharyna) – mogą działać rakotwórczo

E 249 (azotyn potasu), E 250 (azotan III sodu) – podejrzane o działanie rakotwórcze

E 221 (siarczyn sodu) – może niszczyć witaminy zawarte w żywności

E 338 (kwas fosforowy) – może powodować uszkodzenie dróg pokarmowych

E 127 (erytrozyna) – może powodować astmę i nadpobudliwość

E 142 (zieleń S; brylantowa) – może powodowac astmę. Jest też źródłem bezsenności .

E 211 (benzoensan sodu) – może powodować reakcje uczulające



Nieszkodliwe substancje konserwujące:

E 100 (kurkumina) – naturalny barwnik roślinny. Spożywany w dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie się żółci.

E 101 (ryboflawina) – Zawiera witaminę B2

E 150 (karmel naturalny) – brązowy barwnik występujący w słodyczach, lodach, napojach.

E 160a (beta-karoten) – występuje m.in. w marchwi.

E 160c (kapsantyna i kapsorubina) – ekstrakt z papryki.

E 160d (likopen) – ekstrakt z pomidorów.

E 162 (betanina) – barwnik z czerwonych buraków.

E 441 (żelatyna) – stosowana m.in. w galaretkach. Uzyskiwana z tkanki łącznej zwierząt.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Przeczytaj też:

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Check Also

Tłuszcze nasycone i nie nasycone - przykłady. 

Tłuszcze nasycone i nienasycone – na czym polega różnica i które powinniśmy jeść, a które ograniczać?

Tłuszcze to potoczna nazwa lipidów, które przede wszystkim składają się z kwasów tłuszczowych, steroli, barwników …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments