Wśród wielu konserwantów dostępnych na rynku możemy wyróżnić te, które mają negatywny wpływ na nasze organizmy, jak i substancje konserwujące, które są dla nas nieszkodliwe. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze konserwanty z zachowaniem tego podziału.
Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności:
E 621 (glutaminian sodu), E 951 (aspartam), E 954 (sacharyna) – mogą działać rakotwórczo
E 249 (azotyn potasu), E 250 (azotan III sodu) – podejrzane o działanie rakotwórcze
E 221 (siarczyn sodu) – może niszczyć witaminy zawarte w żywności
E 338 (kwas fosforowy) – może powodować uszkodzenie dróg pokarmowych
E 127 (erytrozyna) – może powodować astmę i nadpobudliwość
E 142 (zieleń S; brylantowa) – może powodowac astmę. Jest też źródłem bezsenności .
E 211 (benzoensan sodu) – może powodować reakcje uczulające
Nieszkodliwe substancje konserwujące:
E 100 (kurkumina) – naturalny barwnik roślinny. Spożywany w dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie się żółci.
E 101 (ryboflawina) – Zawiera witaminę B2
E 150 (karmel naturalny) – brązowy barwnik występujący w słodyczach, lodach, napojach.
E 160a (beta-karoten) – występuje m.in. w marchwi.
E 160c (kapsantyna i kapsorubina) – ekstrakt z papryki.
E 160d (likopen) – ekstrakt z pomidorów.
E 162 (betanina) – barwnik z czerwonych buraków.
E 441 (żelatyna) – stosowana m.in. w galaretkach. Uzyskiwana z tkanki łącznej zwierząt.