Mało kto wie, ale buraki mają właściwości lecznicze! Buraki zawierają dużo żelaza oraz magnezu, więc są wręcz stworzone dla naszego organizmu. Jabłka nie tylko świetnie smakują ale chronią też przed zawałami, zaparciami, wzmacniają szkliwo naszych zębów oraz ułatwiają odchudzanie. Ogórki może i zawierają małą ilość witamin i minerałów, ale dzięki temu, że są bogatymi w potas, magnes i miedź, warzywami poleca się je przy wszelkiego rodzaju chorobach dróg moczowych czy chorobach serca. Przedstawiamy trzy przepisy, które nie tylko Wam zasmakują, ale równie dostarczą wielu ważnych dla naszego organizmu substancji.
1. Sałatka z gotowanych buraków, z jabłkiem i cebulą
Mało kto wie, ale buraki mają właściwości lecznicze! Wpływają one na naszą odporność, proces odchudzania, a także spowalnia wchłanianie się tlenu, a co za tym idzie wolniej się męczymy. To również doskonałe źródło energii i wielu witamin takich jak A B czy C. Buraki zawierają dużo żelaza oraz magnezu, więc są wręcz stworzone dla naszego organizmu. Jabłka nie tylko świetnie smakują ale chronią też przed zawałami, zaparciami, wzmacniają szkliwo naszych zębów oraz ułatwiają odchudzanie. Pomidory jak każdy wie posiadają szerokie zastosowanie w lecznictwie.
Składniki:
- 2 ugotowane lub upieczone buraki
- jabłko
- mała cebula
- z sól, pieprz
- sok z cytryny – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
- Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć.
- Cebulą pokroić na drobną kostkę.
- Połączyć składniki, popieprzyć, posolić.
- Jeśli jest potrzeba – dokwasić sokiem z cytryny
2. Surówka z pomidorów, kiszonych ogórków, rzodkiewki i zielonej cebuli.
Ogórki może i zawierają małą ilość witamin i minerałów, ale dzięki temu, że są bogatymi w potas, magnes i miedź, warzywami poleca się je przy wszelkiego rodzaju chorobach dróg moczowych czy chorobach serca. Cebula ceniona jest ze względu na swoje właściwości lecznicze. W dodatku jest ona bogatym w substancje bakteriobójcze źródłem witaminy C.
Składniki:
- 2 pomidory
- ogórek kiszony
- kilka rzodkiewek
- zielona cebulka lub szczypior
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory, ogórek kiszony, rzodkiewkę pokroić,
- doprawić solą i pieprzem
- obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
3. Surówka z sałaty i warzyw.
Marchew, buraczki czy ogórek… wszystkie warzywa, których użyjesz do przygotowania tej sałatki dostarczą Ci niemal pełnej gamy witamin niezbędnych dla naszego organizmu. Niech poniesie Cię fantazja!
Składniki:
- sałata lub mix sałat
- warzywa do wyboru: marchew, buraczki, ogórek zielony, rzodkiewka, rzodkiew ,pomidor
- sól, pieprz
- zioła np.: mieszanka prowansalska, koperek zielony, pietruszka zielona, lubczyk zielony, estragon lub ich mieszanki
Sposób przygotowania:
- Sałaty umyć, osuszyć.
- Wybrane warzywa pokroić na wąskie słupki, posypać nimi sałatę.
- Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, posypać ziołami.
Porada: ta surówka to tak naprawdę pomysł na wiele dni. W zależności od tego jakie warzywa dodamy i jakich przypraw użyjemy, otrzymamy za każdym razem inne, ciekawe danie.