Frytki z batatów - przepis.
Bardzo prosty przepis na frytki z batatów.

Frytki z batatów czyli „fastfood” na zdrowo

Jeżeli na diecie „cierpisz” bo musisz rezygnować z fastfoodów – frytki z batatów mogą stać się czymś, co na stale zagości w Twoim zdrowym menu.



Co to są bataty?

Bataty to słodkie ziemniaki, choć u nas w kraju mniej popularne, od wielu lat w rankingach na całym świecie zajmują czołowe miejsca jako jedno z najzdrowszych warzyw.

Bataty, niegdyś egzotyczne, dzisiaj są dostępne w każdym supermarkecie na stoisku z warzywami.

Stanowią cenne źródło składników odżywczych ( zdecydowanie więcej niż białe ziemniaki ) i witamin: szczególnie A, C czy witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Bataty to również dobre źródło błonnika, miedzi, magnezu, potasu czy żelaza. Bataty bogate są w węglowodany złożone dzięki czemu nasycą nas na długi czas oraz są doskonałym źródłem beta-karotenu.

Posiadają niski indeks glikemiczny ( gotowane na poziomie 46, pieczone 94 ), dlatego ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność.

Wykazują właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, obniżają ryzyko chorób serca i korzystnie wpływają na nasz wzrok.

Frytki z batatów – przygotowanie:

Frytki z batatów są tanią i zdrową propozycją dla łasuchów, którzy tęsknią za frytkami smażonymi w głębokim oleju. Bataty posiadają nieco innych smak i odpowiednio przyprawione – zagoszczą na Twoim stole na długo. A do tego są bardzo, bardzo zdrowe!

Składniki na frytki z batatów: 

  • 2 bataty
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • wędzona papryka

Frytki z batatów – przepis:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół.
2. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na frytki.
3. Frytki ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i wędzona papryką.
4. Piec do miękkości – ok 20 min.

Jeżeli jesteś fanką zdrowego odżywiania - koniecznie wypróbuj frytki z batatów.
Frytki z batatów to prosty przepis na pyszne dania.

Frytki z batatów – przepis w formie wideo, obejrzyj jak przygotować.


Autorka przepisu: Konstancja Wdzięczna-Gaborska

Przepis pochodzi z bloga: Atlas Smaków

Nie przegap nowych, inspirujących przepisów.

Polub Facebooka autorki: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/

Zajrzyj na blog: http://atlassmakow.blogspot.com/

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

przepis na wegetariańskie gołąbki bez mięsa

Gołąbki dla wegetarian – przepisy na smaczne i zdrowe danie bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie to pyszne danie, które cieszy się coraz większą popularnością wśród osób, które wybierają …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail