Szarlotka. Kto nie lubi szarlotki na gorąco podanej z lodami? Chyba taki się nie znajdzie. Ten przepis jest idealną alternatywą dla fanatyków tego deseru.
Zarówno szarlotka jak i lody domowej roboty nie zawierają złych wartości odżywczych. Ciasto jest łatwe w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Idealnie komponują się z owocowym sorbetem.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki masła klarowanego
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 5 średnich jabłek
- łyżeczka cynamonu
Lody:
- mrożony banan
- mrożone truskawki
Sposób przygotowania:
- Jabłka kroimy w talarki i dusimy z cynamonem na patelni na łyżce masła z łyżką cukru trzcinowego.
- W misce mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy dłonią. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, większą częścią wykładamy dno małej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej manną, formujemy taki „koszyczek” aby ścianki foremki też były do połowy wyłożone ciastem. Do środka wkładamy jabłka w wierzch przykrywamy resztą ciasta w dowolny sposób. Pieczemy w 175°C przez 50-60 minut.
- Lody wykonujemy przed samym podaniem ciasta. Mrożone owoce blendujemy ze sobą (możemy dodać odrobinę mleka) i przekładamy na talerzyk obok kawałka ciasta.
- Ciasto podajemy z pudrem z ksylitolu.
Zobacz inne przepisy na ciasta.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]