Kolejna odsłona świątecznych słodkości, tym razem dla bezglutenowców. Coś pysznego, słodkiego, zdrowego i świeżego. Dzięki przyprawom zawartym w cieście, przyspieszysz swoje spalanie kalorii! Muffinki możesz przyozdobić polewą czekoladową lub ulubionym kremem (np. cytrynowym, pomarańczowym).
Składniki na świąteczne fit muffinki :
- jajko
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mleka bez laktozy/ lub migdałowego
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- pół szklanki ksylitolu !drobnego!
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka kakao ciemnego OPCJONALNIE
- szczypta zmielonych goździków
- garść skórki pomarańczowej
- pokrojona gorzka czekolada OPCJONALNIE
Wykonanie:
- Do wysokiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki wraz z przyprawami.
- Dodajemy rozpuszczone masło klarowane. Mieszamy.
- Dodajemy skórkę i opcjonalnie czekoladę. Mieszamy.
- Przelewamy i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy nasze foremki na muffinki.
- Pieczemy w 180 stopniach C, góra – dół przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosyp odrobinę mąki ryżowej.
Sprawdź inne przepisy na świąteczne słodkości i ciasteczka:
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]