Lodowe szaleństwo – przepisy

Kolejny zestaw przepisów na domowe lody. W tym tekście znajdziecie wskazówki jak przygotować lody z mango, z brzoskwini i pomarańczy oraz z truskawek. Znajdziecie tu również niespodziankę – ciasteczkowe lody! Już teraz sprawdźcie czym one są!

1. Szaleństwo z mango

Porcje: 3 do 4
Składniki:

  • 375 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2½ mrożonego mango

Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i wymieszaj, aż zgęstnieją i nabiorą formę kremu.
2. Podawaj natychmiast.

Wartości odżywcze (w porcji): 93 kcal, 4 g białka, 17 g węglowodanów, 2 g błonnika, 16 g cukrów, 1,5 g tłuszczu, 15 mg sodu

2. Brzoskwiniowo-pomarańczowy

Porcje: 2 do 3
Składniki:

  • 180 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czysta
  • 200 dag mrożonych brzoskwiń

Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i wymieszaj, aż zgęstnieją i nabiorą formy kremu.
2. Zamróź na co najmniej 4 godziny.

Wartości odżywcze (w porcji): 199 kcal, 1 g białka, 39 g węglowodanów, 1 g błonnika, 37 g cukrów, 10,5 g tłuszczu, 13 mg sodu

3. Truskawkowy krem

Porcje: 2 do 3
Składniki:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 200 dag mrożonych truskawek

Sposób przygotowania:
1. Do zmiksowanych składników dodaj syrop klonowy i truskawki, a także śmietanę.
2. Podawać natychmiast lub zamrozić.

Wartości odżywcze (w porcji): 154 kcal, 2g białka, 8 g węglowodanów, 2 g błonnika, 5 g cukrów, 26,5 g tłuszczu, 9 mg sodu

4. Solony karmel

Porcje: 3 do 4
Składniki:

  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 10 mlecznych kostek lodu
  • 1 zamrożony banan
  • 6 pestek daktyla
  • ¼ łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:
1. Pierwsze cztery składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania konsystencji kremu. Dodaj daktyle i sól morską.
2. Podawać natychmiast lub zamrozić.

Wartości odżywcze (w porcji): 203 kcal, 4 g białka, 44 ​​g węglowodanów, 3 g błonnika, 38 g cukrów, 4 g tłuszczu, 134 mg sodu

5. Ciasteczkowe lody

Porcje: 3 do 4
Składniki:

  • 200 dag orzechy nerkowca
  • ¼ łyżki syrop klonowy
  • 250 ml świeżego soku z cytryny
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:
1. Orzech nerkowca wymocz w wodzie przez noc. Następnie opłucz i osusz.
2. Zmiksuj składniki lodów w blenderze i wymieszaj do powstania konsystencji kremu.

Wartości odżywcze (w porcji): 347 kcal, 8 g białka, 34 g węglowodanów, 1 g błonnika, 17 g cukrów, 29,5 g tłuszczu, 41 mg sodu

Źródło: http://www.prevention.com/

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy z mąki razowej

Przepisy na pyszne wypieki z mąki razowej

Mąka razowa wzięła swoje pojęcie od stopnia przemiału. Wbrew wszelkim opiniom, nie chodzi tutaj o …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail