Pobierz DARMOWY plan treningowy TABATA KILLER! Schudnij, popraw kodnycję i zacznij się regularnie ruszać! >> Więcej

Dziękujemy za zapisanie do Newslettera

Podany adres e-mail znajduje się już w bazie danych

Dwa super przepisy na chłodniki: jagodowy z rzodkiewką ii ogórkowy z cukinii
Zaletą chłodników jest prostota ich wykonania

Jagodowy czy ogórkowy – dwa super przepisy na chłodnik!

Chłodniki kojarzą się z letnim upałem – i prawidłowo! Ich zadaniem jest nawodnienie i ochłodzenie organizmu, ale to wcale nie oznacza, że można spożywać je tylko latem – niektóre warzywa i owoce z których można wykonać taką zupę są dostępne przez cały rok. Zaletą chłodników jest również prostota wykonania, więc kto nigdy nie spróbował ma teraz do tego wspaniałą okazję – prezentujemy Wam kolejne dwa przepisy na chłodnik!

1. Chłodnik jagodowy z rzodkiewką i ogórkiem (ok. 200kcal)

Chłodnik z jagód i rzodkiewki jest łatwy w przygotowaniu i pyszny
Nie bój się eksperymentować! Połączenie jagody i rzodkiewki jest idealne!

Składniki:

  • Maślanka 1 szklanka 220g
  • Rzodkiewka 2 sztuki 30g
  • Ogórek zielony gruntowy 1 sztuka 50g
  • Jagody ½ szklanki 80g
  • Kiełki rzodkiewki 20g
  • Jajo 1 sztuka 55g
  • Pieprz, Sól

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę zmiksować z jagodami.
  2. Ogórka i rzodkiewki pokroić w kostkę.
  3. Warzywa dorzucić do maślanki z jagodami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Dodać ugotowane i pokrojone jajo i kiełki.
  5. Wymieszać.

2. Chłodnik z cukinii i ogórka z pełnoziarnistą bagietką (ok. 300kcal)

Niskokaloryczny przepis na chłodnik z cukinii i ogórka
Do zupy najlepiej podaj bagietkę – będzie to idealne połączenie!

Składniki:

  • Cukinia 1/3 małej sztuki 150g
  • Ogórek zielony gruntowy 2 sztuki 100g
  • Maślanka 1 szklanka 220g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka 5g
  • Natka pietruszki 1 łyżeczka
  • Koper 1 łyżeczka
  • Szczypiorek 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Bagietka pełnoziarnista 60g

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i zioła umyć i osuszyć.
  2. Cukinię i ogórka pokroić w kostkę.
  3. Na rozgrzanej oliwie poddusić pokrojone warzywa (około 5 minut), przełożyć do miseczki, przestudzić.
  4. Maślankę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.
  5. Przelać do warzyw, wszystko wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  6. Podawać schłodzone, z bagietką. (Bez bagietki 160kcal)
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]
Tabata Killer!

Pobierz plan treningowy TABATA KILLER na 30 dni!

Zacznij regularnie ćwiczyć, schudnij i zadbaj o super kondycję!

Więcej informacji

Dziękujemy za zapisanie do Newslettera

Podany adres e-mail znajduje się już w bazie danych

Check Also

Orzeźwiające smoothie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Letnie smoothie na upały – zdrowo gaszą pragnienie

Szukasz czegoś do ochłody, gdy żar leje się z nieba? Lubisz jeść zdrowo i dbać …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail