Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Jagodowy czy ogórkowy – dwa super przepisy na chłodnik!
Dwa super przepisy na chłodniki: jagodowy z rzodkiewką ii ogórkowy z cukinii
Zaletą chłodników jest prostota ich wykonania

Jagodowy czy ogórkowy – dwa super przepisy na chłodnik!

Chłodniki kojarzą się z letnim upałem – i prawidłowo! Ich zadaniem jest nawodnienie i ochłodzenie organizmu, ale to wcale nie oznacza, że można spożywać je tylko latem – niektóre warzywa i owoce z których można wykonać taką zupę są dostępne przez cały rok. Zaletą chłodników jest również prostota wykonania, więc kto nigdy nie spróbował ma teraz do tego wspaniałą okazję – prezentujemy Wam kolejne dwa przepisy na chłodnik!

1. Chłodnik jagodowy z rzodkiewką i ogórkiem (ok. 200kcal)

Chłodnik z jagód i rzodkiewki jest łatwy w przygotowaniu i pyszny
Nie bój się eksperymentować! Połączenie jagody i rzodkiewki jest idealne!

Składniki:

  • Maślanka 1 szklanka 220g
  • Rzodkiewka 2 sztuki 30g
  • Ogórek zielony gruntowy 1 sztuka 50g
  • Jagody ½ szklanki 80g
  • Kiełki rzodkiewki 20g
  • Jajo 1 sztuka 55g
  • Pieprz, Sól

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę zmiksować z jagodami.
  2. Ogórka i rzodkiewki pokroić w kostkę.
  3. Warzywa dorzucić do maślanki z jagodami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Dodać ugotowane i pokrojone jajo i kiełki.
  5. Wymieszać.
Nasz serwis świadczy usługi dietetycznej poradni online .
Umów się na wizytę w naszej dietetycznej poradni online – KLIKNIJ!

2. Chłodnik z cukinii i ogórka z pełnoziarnistą bagietką (ok. 300kcal)

Niskokaloryczny przepis na chłodnik z cukinii i ogórka
Do zupy najlepiej podaj bagietkę – będzie to idealne połączenie!

Składniki:

  • Cukinia 1/3 małej sztuki 150g
  • Ogórek zielony gruntowy 2 sztuki 100g
  • Maślanka 1 szklanka 220g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka 5g
  • Natka pietruszki 1 łyżeczka
  • Koper 1 łyżeczka
  • Szczypiorek 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Bagietka pełnoziarnista 60g

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i zioła umyć i osuszyć.
  2. Cukinię i ogórka pokroić w kostkę.
  3. Na rozgrzanej oliwie poddusić pokrojone warzywa (około 5 minut), przełożyć do miseczki, przestudzić.
  4. Maślankę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.
  5. Przelać do warzyw, wszystko wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  6. Podawać schłodzone, z bagietką. (Bez bagietki 160kcal)

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

O autorze - Adrianna Łojek

Adrianna Łojek
Dietetyk, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi własną poradnię dietetyczną w Mysłowicach gdzie pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami jak i z niedowagą, zajmuje się również specjalistycznym żywieniem w jednostkach chorobowych. Promuje zdrowe i racjonalne odżywianie, wierzy, że dzięki temu można ochronić się przed wieloma chorobami i dolegliwościami oraz poprawić swoje samopoczucie na co dzień.

Sprawdź też

Przepis na zdrową zupę gulaszową z kiszoną kapustą.

Zdrowa zupa gulaszowa z kapustą kiszoną

Przepis na dietetyczną, zdrową zupę gulaszową z dodatkiem kiszonej kapusty. Jedzenie kiszonej kapusty pozytywnie wpływa …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o