Przekąska dla miłośników czekolady. Wszystko można przygotować w jednej misce. Zamiast cukru użyłam zdrowszego erytrolu.
Nie jest on metabolizowany przez nasz organizm. Jego IG wynosi zero, dlatego też nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Pamiętaj, aby użyć gorzkiej czekolady i kakao min. 70%. Dostarczymy przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Składniki na 8 porcji | 1 porcja 125 kcal:
- banan 2 sztuki
- sok jabłkowy ½ szklanki
- mąka pełnoziarnista 1 ¼ szklanki
- kakao ¼ szklanki (min. 70%)
- soda 1 łyżeczkaerytrol 6 łyżek
- szczypta soli
- gorzka czekolada 4 kostki
- sok z cytryny 1 łyżka
- mleko roślinne 1/3 szklanki
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banany lub zmiksuj w blenderze
- Do bananów dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny, mleko i erytrol.
- Następnie dodaj mąkę, sodę i kakao. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.
- Czekoladę zetrzyj na tarce. Połowę dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Masę przelej do formy nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp resztą startej gorzkiej czekolady.
- Piecz około 40 min. w 175 stopniach.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Zobacz inne przepisy na pyszne , zdrowe przekąski.