Masz już dość serników i ciast z galaretkami? Wypróbuj ciasto ze śliwkami. Jest pyszne, aromatyczne i słodkie. Dodatkowo wykorzystasz sezonowe owoce. Goście nawet nie poczują, że jedzą zdrową wersję ciasta z owocami. Ciasto nie zawiera glutenu, więc osoby borykające się z chorobą Hashimoto także mogą się nim delektować.
Składniki na 16 porcji:
- mąka gryczana 500g
- mąka owsiana 500g
- skrobia ziemniaczana ¾ szklanki
- mleko kokosowe 1 litr (można użyć krowiego lub innego roślinnego)
- olej kokosowy lub inny wg uznania ½ szklanki
- proszek do pieczenia 4 łyżeczki
- wanilia 2 laski
- cynamon łyżeczka
- ksylitol ½ szklanki
- śliwki
1 porcja:
- Białko 8,3g
- Tłuszcz 12,7g
- Węglowodany 48g
Sposób przygotowania:
- Mąkę gryczaną, owsianą i ziemniaczaną wymieszaj. Dodaj cynamon, proszek do pieczenia i ksylitol.
- Wlej mleko i olej. Wszystkie składniki ze sobą połącz.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem.
- Jeżeli ciasto wydaje się zbyt gęste, to dolej niewielką ilość mleka.
- Wyłóż ciasto do formy.
- Śliwki umyj i przekrój na pół (wyjmij pestki). Ułóż na cieście.
- Ciasto piecz w 180st. około 60 min. Patyczkiem sprawdź, czy ciasto nie jest surowe. Jeżeli patyczek jest mokry zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na kilka minut.
Zobacz inne przepisy na desery.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]