Ciasto nie należy do zbyt niskokalorycznych. Wyśmienicie nadaję się jednak na wszystkie wyjątkowe okazje. Urodziny, imieniny, czy kawą z ukochaną osobą. Jest delikatne, soczyste i orzeźwiające. Zawiera sporo pełnowartościowego białka, magnezu, potasu a także kwas foliowy.
Składniki na 16 porcji | 1 porcja 245 kcal
Składniki spód:
- mąka migdałowa 2 szklanki
- mąka z tapioki 2 łyżki
- olej kokosowy 1/4 szklanki
- syrop daktylowy 1/4 szklanki
- wanilia
- sól himalajska 1/4 łyżeczki

Składniki masa:
- 3 całe jajka
- 4 żółtka
- sok z cytryny 3/4 szklanki
- skórka z 3 cytryn
- 8 łyżek masła ghee
- sól himalajska 1/4 łyżeczki
- syrop klonowy ½ szklanki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na spód ciasta przełóż do miski. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Masę wyłóż do kwadratowej foremki. Dokładnie dociśnij masę do naczynia. Piecz około 30min. w 180 st.
- W kąpieli wodnej podgrzej jajka, żółtka, sok z cytryny, syrop klonowy, skórkę z cytryny i sól. Na małym ogniu podgrzewaj składniki. Cały czas mieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Po kilku minutach masa powinna zrobić się gęsta.
- Zdejmij mus cytrynowy z ognia. Za pomocą sitka, przelej mus do miski. W ten sposób usuniesz możliwe grudki.
- Do musu dodaj masło, powinno być miękkie. Za pomocą miksera lub łyżki połącz dokładnie składniki
- Przelej mus cytrynowy na spód ciasta. Piecz w 180 st. przez 15 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Zobacz inne nasze przepisy na desery.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]