Wiśnie spożywamy zazwyczaj surowe lub w domowych sokach, czy też kompotach. Można jednak znaleźć suszone wiśnie w dziale ze zdrową żywnością. Nadają słodko-kwaśny smak, co doskonale sprawdzi się w tych batonikach. Wiśnie zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, walczących ze skutkami zanieczyszczonego środowiska.
Składniki:
- migdały 3/4 szklanki
- orzechy włoskie 1/2 szklanki
- jagody goji 1/2 szklanki
- suszone wiśnie 1 szklanka
- suszone daktyle 6 sztuk
- wanilia 1 łyżeczkaBiałko 4g
- Tłuszcz 10g
- Węglowodany 8g
- szczypta cynamonu
- kakao 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Daktyle i jagody goji zalej wodą. Odstaw na 15-20 minut.
- W blenderze zmiel orzechy i migdały. Przełóż całość do miseczki.
- W blenderze zmiel na gładką masę nasiona goji, suszone daktyle, wanilię i cynamon. Dodaj gotową masę do orzechów.
- Wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie. Dodaj wiśnie i kakao. Powinna powstać gładka masa.
- Przełóż ciasto na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykryj drugim kawałkiem foli i całość rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Staraj się uformować prostokąt. Podziel ciasto na mniejsze kawałki.
Zobacz nasze inne przepisy na zdrowe desery.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]