Chyba każdy z nas kocha ciasta. Są pyszne i świetnie komponują się z popołudniową kawą. Jedyną ich wadą jest czas przygotowania. A co, gdyby tak nie musieć ich piec? Postanowiliśmy znaleźć przepisy na trzy ciasta, które nie wymagają obróbki termicznej.
1. Ciasto z moreli, orzechów pistacjowych i kardamonu
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj na drobno 3 szklanki surowych łuskane pistacji.
- Odstaw szklankę orzechów na bok.
- Dodaj 2 szklanki suszonych moreli, masło 1¼ filiżanki nerkowca, ⅔ szklanki nasion chia, ½ szklanki miodu, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, łyżeczkę kardamonu i odrobinę cynamonu
- Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
- Posyp połową orzechów (które wcześniej odłożyłaś) na pergamin.
- Dodaj mus, który przed chwilą miksowałaś
- Odstaw na ok, godzinę
Wartości odżywcze: 188 kcal. 18 g węglowodanów, 12 g tłuszczu, 11 g cukrów, 3 g błonnika.
2. Wiśniowo-imbirowe tabliczki granoli
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj ¾ filiżanki masła migdałowego, ½ szklanki rodzynek, ¼ szklanki miodu i ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- Wsyp wszystko do miski.
- Dodaj 2 szklanki prażonych płatków owsianych, kubek pokrojonych, ale surowych migdałów, ¾ szklanki suszonych wiśni i ⅓ szklanki drobno posiekanego imbiru
- Wymieszaj wszystko
- Rozłóż wszystko na pergaminie
- Posyp solą i odstaw na 2 godziny
Wartości odżywcze (na jedną tabliczkę): 229 kcal, 28 g węglowodanów, 13 g cukrów, 11,5 g tłuszczu, 5 g błonnika.
3. Meksykańska czekolada & Kokosowy gryz
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj 2 szklanki drylowanych daktyli, kubek surowych orzechów nerkowca, ½ filiżanki nasion słonecznika, ¼ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych, ¼ kubka kakao, 2 łyżki oleju kokosowego, łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu i ¼ łyżeczki pieprzu cayenne aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- Zwiń całą masę w drobne kulki
- Posyp kulki wiórkami kokosowymi
Wartości odżywcze: 99 kcal, 13 g węglowodanów, 9 g cukrów, 5,5 g tłuszczu, 2 g błonnika