To świetny przepis, będący doskonałą alternatywą dla zwykłej pomidorówki, gotowanej na tłustym wywarze z rosołu.
To doskonałe, pełne witamin i potasu pierwsze danie, które jest idealną propozycją nie tylko na jesień, ale też cały rok. Zupa pomidorowa po grecku jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Do zupy nie trzeba dodawać soli! Wystarczy ta, która jest zawarta w samym soku pomidorowym w kartonie.
Można ją zabielić niewielką ilością jogurtu naturalnego lub śmietany light.
Podany przepis wystarcza na 5-6 porcji.
Składniki
- 1 litr soku pomidorowego w kartonie
- 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2-3 średnie pomidory (lub 2 puszki pomidorów krojonych)
- świeżo zmielony pieprz
- 1 duża marchewka
- bazylia suszona
- pół kostki odtłuszczonego sera a’la feta (ok. 100g)
Przepis – zupa pomidorowa po grecku
- Sok pomidorowy wlać do garnka.
- Dodać oliwę z oliwek.
- Pomidory umyć, obrać ze skórki (można sparzyć przed obraniem), pokroić w kostkę i dodać do soku.
- Jeżeli nie dysponujemy zwykłymi pomidorami, doskonale będą się nadawać krojone w puszce. Wystarczy je dolać do soku.
- Marchewkę pokroić w kostkę i również dodać.
- Dosypać 2-3 szczypty bazylii.
- Całość gotować przez ok. 10-15 minut.
- Ser pokroić w kostkę, wyłożyć na talerz. (ważne by nie gotować go w zupie, lecz użyć dopiero przed bezpośrednim podaniem).
- Doprawić pieprzem do smaku.
- Zupę można przyprawić świeżymi listkami bazylii.
Zdjęcie pochodzi z serwisu sxc.hu.
Wspaniała ….:) dzięki za pomysł na obiad ,pozdrawiam cały zespół Stopnawadze:)
Pozdrawiamy również, mamy nadzieję, że inne przepisy też przypadną do gustu 🙂